Syrská státní televize oznámila, že na východě letci zabili přes deset teroristů poblíž letiště města Dajr az-Zaur. Byli mezi nimi prý dva místní velitelé IS. Kromě toho vojáci zničili 14 obrněných aut radikálů. Syrská opozice hlásí, že útok směřoval na velitelské stanoviště IS ve chvíli, kdy se konala porada velení.

IS letos obsadil části severní Sýrie a Iráku a vyhlásil tam chalífát. Centrum si vytvořil v syrském městě Rakka. Se skupinou bojuje podle odhadů asi 7000 cizinců, mezi nimiž jsou i stovky Evropanů a Američanů.

USA začaly nad severem Sýrie s pozorovacími lety, ale o zahájení bojových leteckých akcí zatím jenom uvažují. V Iráku jimi pomáhají proti IS tamní armádě, v Sýrii se ale Washington nechce stát spojencem Damašku.

Syrská armáda bojuje proti opozici od roku 2011 a ztratila velké části území na severu a východu země. Na západě se ve středu opozice zmocnila hraničního přechodu na Golanských výšinách, kde Sýrie sousedí s Izraelem. Letectvo dnes na pozice těchto povstalců z fronty An-Nusra útočilo v pohraniční provincii Kunajtra. Těžké boje se rozpoutaly u pohraniční lokality Džabá a kouř z výbuchů byl vidět i v izraelské části Golan.

Izrael do syrského konfliktu nezasahuje, ale v několika případech, kdy munice přelétla na izraelskou stranu, se bránil odvetnými útoky. Izrael obsadil Golany v roce 1967 a později se z jejich části stáhl. Mezi částí kontrolovanou Izraelem a tou, kterou má pod kontrolou Sýrie, je nárazníkové pásmo, jež střeží asi 1000 členů mezinárodní pozorovací mise UNDOF vybavených pouze lehkými zbraněmi k sebeobraně. Kunajtra je jediný přechod na linii příměří. Není ale určen civilistům, používají ho jen pozorovatelé OSN a také drúzové, kteří mají právo se pohybovat na izraelské i syrské straně linie.