Podle Kremlu Asad potvrdil, že syrská vláda je připravena přispět k tomu, aby příměří začalo platit. Je to podle něj „důležitý krok směrem k politickému řešení" syrského konfliktu.

Jak Damašek, tak Moskva ale dohodu chápou tak, že boj proti teroristickým skupinám Islámský stát a fronta An-Nusra bude pokračovat. Syrská vláda spolu s Ruskem dohodne, jakých skupin a jakých oblastí se bude příměří týkat.

Dohodu o přerušení bojů v pondělí zveřejnily Rusko a USA. Skupiny, které k ní chtějí přistoupit, se mají vyjádřit nejpozději do pátečních 11:00 SEČ.

Postoj opozice

Muhammad Allúš, který byl jmenován vyjednávačem opozice v ženevských mírových rozhovorech, dnes řekl, že opozice teprve svůj postoj vůči příměří zveřejní. „Máme na to čas do pátku," citoval ho server Orient News.

Allúš je členem opoziční vyjednávací komise (HNC), která zahájila v lednu pod patronací OSN mírové rozhovory v Ženevě. Byla na nich zastoupena i syrská vláda, ale jednalo se odděleně. Po několika dnech byly rozhovory přerušeny, opozice žádala ukončení bojů. Po pondělním oznámení dohody o příměří mluvčí HNC v prohlášení dohodu o ukončení nepřátelských akcí přijal. Stále ale trvá na původních podmínkách, mezi nimiž je kromě zastavení bojů také ukončení obléhání a propuštění vězňů. Část oponentů se obává, že operace proti radikálům budou zneužity k dalším útokům na civilisty i umírněnou část opozice.

Podle syrské agentury SANA telefonoval dnes Putin Asadovi. Kreml později oznámil, že prezident Putin o detailech dohody o příměří hovořil rovněž telefonicky se saúdskoarabským králem Salmánem. „Král dohodu uvítal a řekl, že je připraven spolupracovat s Ruskem," uvádí se v prohlášení Kremlu.