Patřil k nim také francouzský anestetik, který nechtěl být jmenován. Skupina prý tajně do Sýrie přišla z Turecka a pohybovala se v severosyrské provincii Idlib. Většinou jsou lidé zraněni při střelbě nebo při výbuchu nálože. „Viděl jsem také nohu utrženou minou. Ošetření je velmi zběžné, často omezené jenom na poskytnutí první pomoci," řekl lékař.

Operovaní pacienti jsou prý propouštěni v rekordním čase, často i po hodině, protože se bojí, aby je v ošetřovně nezatkli. „Měli jsme problémy operovat. Téměř všechna zdravotnická zařízení jsou zničena a zdravotnický personál je pro armádu stejně vyhledávaný cíl jako opoziční bojovníci. Chytnout doktora poskytujícího pomoc raněnému členu opozice je totéž jako chytnout opozičního bojovníka se zbraní v ruce. Ti lidé žijí v hrůze," sdělil francouzský lékař.

Zahraniční zdravotníci prý spolupracovali se dvěma syrskými lékaři, kteří mají za sebou vězení a jeden z nich v něm byl mučen. Zadrženi byli kvůli poskytování pomoci raněným demonstrantům.

Útočí na kliniky

Vojáci prý pravidelně útočí na improvizované kliniky. „Byli jsme ve vesnici asi sto kilometrů od Idlibu a čtyři dny jsme tam ošetřovali raněné. Pak přijeli vojáci a tanky a museli jsme do půl hodiny zmizet. Přesunuli jsme se jinam, ale i tam to trvalo tři dny, než na vesnici zaútočili také," řekl lékař, podle něhož armáda postupuje podobně i proti lékárníkům.

„Toto blokování práce zdravotníků je naprosto úchylné. Ohromný problém je to pro chronicky nemocné, například pro diabetiky nebo lidi s nemocnými ledvinami. To, že armáda pravidelně útočí na lékárny a ničí je, je podle mne naprosto nevídané, je to krok zpět do barbarských dob," řekl zdroj AFP.

MSF na základě tohoto nového svědectví žádá, aby byla v Sýrii raněným i zdravotnickému personálu zaručena bezpečnost.