Prohlásil to dnes před zahraničními a domácími novináři srbský prezident Boris Tadić, který se tak ohradil proti spekulacím některých médií včetně zahraničních, že Srbsko dávno vědělo, kde Mladić je, a jeho květnové zatčení bylo jen inscenací pro mezinárodní veřejnost.

"Srbsko zatklo generála Mladiče ten samý den, kdy tajná služba odhalila místo jeho pobytu," prohlásil Tadić na výroční konferenci Evropského svazu novinářů (EFJ) v Bělehradě.

Rozhořčený prezident

"Všichni ti, kteří obviňují Srbsko, že Mladiče zatklo až po nějakém kalkulu, desinformují mezinárodní i domácí veřejnost. Není to pravda," zdůraznil podle agentury AFP. Různé "triviální názory nebo plutí proti proudu pravdy za každou cenu" podle Tadiče jen "vrhají stín na nové Srbsko". K takovým patří i spekulace, že Mladić 16 let unikal spravedlnosti jen na základě zinscenovaného scénáře.

"Proč máme v mezinárodním společenství novináře, kteří mají potřebu pomlouvat naši zemi? Z jakého důvodu, ptám se sám sebe? Že si Srbsko zahrávalo s Mladičovým zatčením? To není pravda!" prohlásil rozhořčeně.

Mladić byl zadržen 26. května ve vesničce Lazarevo severně od Bělehradu. K mezinárodnímu tribunálu do Haagu byl vydán 31. května. Má se zodpovídat z válečných zločinů během války v Bosně v 90. letech, mimo jiné i z masakru ve Srebrenici.
Zadržení a předání Mladiče před soud bylo jednou z podmínek pro přibližování Srbska k Evropské unii.