Bolden při nedávné návštěvě Amesova výzkumného střediska (hlavního výzkumného střediska NASA) vyzdvihl vědecký potenciál takzvaných phonesatů, což jsou malé a levné družice, založené na běžných chytrých mobilních telefonech. A za slibný klíčový prvek pro umožnění dalšího postupu lidstva při zkoumání naší sluneční soustavy označil využití 3D tiskáren.

„Jak NASA stále dál postupuje v odvážném bádání ve vesmíru – ať už jde o změny dráhy letu asteroidů nebo o vyslání lidí na Mars -, budeme potřebovat převratnou techniku, abychom snížili hmotnost a množství přepravovaného nákladu," řekl Bolden. „V budoucnu si astronauti možná budou moci vytisknou nářadí nebo náhradní díly, které budou ve vesmíru potřebovat."

Důkazem, že satelity pro pozorování naší planety nemusejí být velké a drahé, jsou podle šéfa NASA úspěšně vyzkoušené phonesaty. Amesovo výzkumné středisko v dubnu vypustilo na oběžnou dráhu tři modifikované chytré mobily Google Nexus One.

Tři hranaté družice – pojmenované Alexander, Graham a Bell – vynesla 21. dubna k prvnímu letu nosná raketa Antares soukromé společnosti Orbital Sciences, která chce tyto rakety využít k nepilotované dopravě nákladu na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Sledování Země z vesmíru

Všechny tři phonesaty podle očekávání fungovaly normálně až do svého návratu 27. dubna. Dva z nich dokonce poslaly záběry Země z vesmíru. Toto je běžná technika využitá k něčemu, co se běžně nazývá vědecký výzkum Země, sledování Země z vesmíru, a to za nízkou cenu, poznamenal Bolden. „Phonesaty samy stojí méně než 10.000 dolarů. A pokud se nám podaří snížit cenu vynesení nákladu do vesmíru díky snížení jeho hmotnosti, budeme spokojeni," řekl Bolden.

Během návštěvy Amesova výzkumného střediska si rovněž prohlédl prototyp 3D tiskárny, kterou postavila společnost Made in Space. Prototyp má být příští rok dopraven na Mezinárodní vesmírnou stanici k prvnímu testu výroby mimo Zemi.

Pizza z tiskárny

NASA má o trojrozměrné tiskárny značný zájem. Úřad například nedávno financoval vývoj prototypu „3D tiskárny pizzy", která by mohla pomoci při stravování astronautů během dlouhodobých letů ve vesmíru, jako je 500 dní trvající cesta na Mars.

Zatímco se NASA snaží náklady kosmických letů v dlouhodobém horizontu snížit, v krátkodobém výhledu se potýká s finančními problémy. Rozsáhlé krácení federálních výdajů – známé jako sekvestr, který vstoupil v platnost 1. března – snížilo rozpočet NASA na letošní rok o téměř 900 milionů dolarů (18 miliard Kč) na 16,8 miliardy dolarů (asi 335,8 miliardy Kč). Podle Boldena se s tím úřad zatím vyrovnává, ale nemůže to dělat příliš dlouho.

Pokud bude například sekvestr pokračovat i příští rok, objem financí určených úřadu NASA klesne na 16,1 miliardy dolarů. To je o hodně méně než 17,7 miliardy dolarů, které prezident Barack Obama pro NASA vyčlenil ve svém rozpočtovém návrhu na fiskální rok 2014.

„Pokud zůstaneme pod sekvestrem – jestliže se prezident a Kongres nedokážou dohodnout a neudělají, co je absolutně nezbytné pro zemi, a nevyřeší problém sekvestru -, bude vše ohroženo," zdůraznil Bolden.