Mont-Saint-Michel je žulový ostrov 
v Normandii na severozápadě Francie a patří mezi nejoblíbenější turistické atrakce 
v zemi. Skupina místních hotelů a restaurací Sodetour utrpěla po listopadových útocích v Paříži každý měsíc ztráty až 70 procent.

„Třetinu zaměstnanců jsem poslal na čtyři měsíce domů," popisuje serveru The Local šéf firmy Gilles Gohier. Z dopadů teroru se už plně nevzpamatovala, a to je Saint Michel od Paříže 360 kilometrů. I to ukazuje, jaký dopad má terorismus na francouzskou ekonomiku.

Jednou ze strategií islámských teroristů je poškodit hospodářství dané země skrze dopady útoků na cestovní ruch a chování lidí. A zdá se, že ve Francii jim to prozatím vychází. Země galského kohouta utrpěla v důsledku terorismu podle odhadu ministerstva financí ztrátu přes dvě miliardy eur (asi 55 miliard korun). Kromě odškodného pozůstalým obětí útoků a lidem, kteří utrpěli zranění, financuje vláda také výjimečný stav, který udržuje v ulicích vojáky a policisty. Tyto hlídky stojí už osm měsíců milion eur denně.

ÚTOK V NICE 
KRIZI PROHLOUBÍ

Francouzský prezident Francois Hollande už slíbil, že jen letos dá na bezpečnost 
816 milionů eur. Policisté 
a četníci si stěžují na vyčerpání z přesčasů i nedostatek zdrojů, už také několikrát stávkovali. Výjimečný stav nicméně ve Francii potrvá nejméně do ledna 2017.
Hluboký propad zažívá zejména turismus, který je pro Francii naprosto klíčové odvětví a tvoří až deset procent hrubého národního produktu. Země galského kohouta je nejnavštěvovanější na světě, ročně do ní přijede přes 80 milionů turistů. Je to po Německu také druhá největší ekonomika Evropské unie.

Od začátku roku ztratily francouzské hotely 270 milionů eur kvůli zrušeným rezervacím a nedostatku klientů, z toho 140 milionů v samotné Paříži. Po útoku na Riviéře spadly přílety do země o 8,8 procenta a rezervace se snížily až o dvacet procent, tvrdí firma ForwardKeys, která monitoruje letecké transakce. Řada kulturních akcí a festivalů se také ruší kvůli hrozbě dalších útoků. Cizinci též mohou začít vnímat Francii jako rizikovou zemi, což zase ohrozí investice.

Turismus měl ožít po fotbalovém šampionátu, jenže pak přišel útok, který nepřežilo 84 lidí a všechno bylo jinak. „Nice kompletně vymazalo pozitivní efekt Eura, které proběhlo bez násilí 
a zlepšilo obraz Francie," říká Frederic Valletoux, předseda turistické organizace Ile de France. Další tisíce lidí zrušily své pobyty v Normandii poté, co minulý týden radikálové v této oblasti podřezali kněze. Francie též v uplynulých měsících zavřela v rámci boje proti islámskému radikalismu dvacítku mešit nebo modliteben, řekl včera ministr vnitra Bernard Cazeneuve.

Řádění extremistů se dle francouzských úřadů obávají zejména Číňané, kteří v posledních letech začali ve velkém jezdit do Paříže, ale také Američané či Japonci. Terorismus ovlivňuje i chování lidí, kteří například méně utrácejí v restauracích, což se projeví na zisku sektoru služeb. Podobná je situace v Belgii, kde po březnových útocích v Bruselu ekonomika utrpěla ztrátu miliardu eur.

Násilí v poslední době otřáslo i Německem, na jeho turistice se to však neprojevilo a spolková země neočekává výrazné ztráty. Lidé, kteří se bojí terorismu ve Francii, ale i v Turecku, preferují klidnější jihoevropské země jako Španělsko či Řecko. Do Španělska dorazilo v první polovině letošního roku až 33 milionů lidí, což je 11 procentní nárůst oproti stejné době v loňském roce.

Je otázkou času, kdy udeří v Anglii
Teroristický útok ve Velké Británii je otázkou času, řekl šéf londýnské Metropolitní policie Bernard Hogan-Howe 
a poukázal na zmařené atentáty na britské půdě během posledního roku. 
V komentáři pro list Mail on Sunday také napsal, že přijímání rozdílů odlišných kultur v Británii vyvolalo „nepřátelskou atmosféru". Howe ale kolektivně neviní muslimy.

KAMIL POLKO