"Přiznává se, že spáchal teroristický útok a souhlasí tak s tím, že bude zadržen," uvedl podle BBC právní zástupce Akilova Johan Eriksson. Krátce po poledni pak Uzbekovi, který podle agentury Reuters slyšení sám zúčastnil, soud vazbu prodloužil.

Fotka útočníka ze Stockholmu, který najel autem do lidí na pěší zóně
Ve Švédsku se po útoku hovoří o důsledném odsunu odmítnutých osob

Druhý muž, který byl v souvislosti s útokem zadržen, už není podezřelým. Přesto nemůže být propuštěn, protože by měl být deportován.

Podle policie zadržený Uzbek projevoval sympatie vůči extrémistickým organizacím. Tedy i k Islámskému státu. Muž zažádal v roce 2014 o pobyt ve Švédsku, nebylo mu ale vyhověno. Proto měl být ze země deportován a i kvůli tomu byl v hledáčku úřadů.

Při pátečním útoku zemřeli čtyři lidé - dva občané Švédska, jeden Brit a jeden Belgičan. Patnáct lidí bylo zraněno, dva jsou v kritickém stavu. Čeští občané mezi nimi nejsou. Akilov po svém činu z kabiny vozu utekl a byl chycen po několika hodinách na předměstí Stockholmu.

Podle zahraničních médií má Akilov v Uzbekistánu ženu a čtyři děti. Do Švédska se vydal vydělat peníze, které by rodině posílal. 

Po tragické události se ve Švédsku rozpoutala silná debata o nutnosti prosadit důsledné vyhošťování osob, které nedostaly povolení k pobytu. 

Útok ve Stockholmu. Lidé uctili památku obětem
Útočník ze Stockholmu žádal o povolení k pobytu, měl být ale deportován
Zdroj: Youtube