Podle nich sedmašedesátiletá Kim Kjong-hi podstoupila loni v Paříži operaci kvůli nádoru na mozku a je nyní ve vegetativním stavu. Podle jihokorejské agentury Jonhap je v kritickém stavu v důsledku komplikací se srdcem. Ztratila prý také hodně na váze.

Původně přitom v posledních dnech jihokorejský tisk spekuloval, že už je po smrti na následky infarktu anebo poté, co spáchala sebevraždu.

Diktátorova teta a strýc pomáhali mladému Kim Čong-unovi při upevňování moci po smrti jeho otce Kim Čong-ila koncem roku 2011. Podle analytiků právě oni dva ve skutečnosti Severní Koreji vládli.

Alkoholová útěcha po sebevraždě dcery

Kim Kjong-hi byla ale v posledních letech vážně nemocná. Kromě rakoviny podléhala dlouhé roky alkoholismu, kterému propadla po sebevraždě její dcery v roce 2006 v Paříži.

Naposledy byla viděna na veřejnosti 10. září na armádním hudebním představení. Na ceremonii druhé výročí úmrtí jejího bratra Kim Čong-ila 17. prosince ale již chyběla.

S Čangem, který byl před měsícem popraven za velezradu při největší čistce ve vedení KLDR za současné vlády, byla údajně rozvedena den před jeho zatčením. Sama také souhlasila s jeho procesem a nejvyšším trestem.