Opozice už déle než tři měsíce pořádá v Bangkoku demonstrace, aby přiměla vládu premiérky Jinglak Šinavatrové k odstoupení. Účastníci nepokojů obviňují vládu z korupce a tvrdí, že ji ve skutečnosti z exilu řídí premiérčin miliardářský bratr Tchaksin Šinavatra, který byl svržen při vojenském převratu v roce 2006.

Vláda se až donedávna vyhýbala přímé konfrontaci, aby omezila riziko násilností, které si už vyžádaly 11 životů. V pátek ale povolala do akce stovky těžkooděnců, aby uvolnili přístup k sídlu vlády, které premiérka a její ministři kvůli demonstrantům nemohli skoro dva měsíce používat. Během této operace však nedošlo ke konfrontaci, ani k zatýkání. V pondělí se pak tisíce demonstrantů znovu obklíčily úřad vlády.

Do dnešní operace, jejímž cílem bylo vyčistit prostranství okolo vládních budov v centru a na severu metropole, se podle agentury Reuters zapojilo na 15.000 policistů. Vytlačili demonstranty o několik set metrů dále, ale k potyčkám nedošlo a obě strany oddělila bariéra z pytlů s pískem.