Truchlící příbuzní rakve s ostatky ještě naposledy objali, než byly uloženy na hřbitově v Potočari, který se nachází asi pět kilometrů od Srebrenice. V tomto vzpomínkovém komplexu je už pohřbeno více než 6000 obětí, které byly v minulých letech objevených v masových hrobech. Nejmladšímu dnes pohřbenému muži bylo 14 let, nejstaršímu 77.

Bosenskosrbské ozbrojené síly v červenci 1995 na sklonku války v Bosně dobyly enklávu Srebrenica, která byla v té době pod ochranou jednotek OSN. Poté v okolí města povraždily zhruba 8000 bosenských Muslimů. Ostatky obětí tohoto masakru byly později nalezeny v různých masových hrobech. Řada lidí se ale dodnes pohřešuje.

"Aby zločin zůstal navždy minulostí, musí se setkat se svým trestem, a oběti s pravdou a satisfakcí," řekl při dnešním ceremoniálu Bakir Izetbegović, který je v současné době předsedou tříčlenného předsednictva, kolektivní hlavy bosenského státu. "Dostali jsme bolestnou lekci a naší povinností je upozornit, že sen o zničení druhých vždy skončí porážkou a sebezničením," dodal.

Vedoucí představitelé Srbska se letos pietního aktu v Potočari nezúčastnili. Starosta Srebrenice Ćamil Duraković koncem června prohlásil, že pro rodiny obětí nejsou vítanými hosty "jednotlivci a představitelé institucí, kteří popírají genocidu". A nebudou jimi, dokud neuznají, že srebrenický masakr byl genocidou.

Srbský premiér Aleksandar Vučić loni 11. července do Potočari přijel. Vraždění při této příležitosti označil za strašlivý zločin a vyjádřil "žal a lítost nad oběťmi a hněv vůči těm, kteří tento ohavný zločin spáchali". Slovu genocida se ale vyhnul. Pietní akt nakonec musel předčasně opustit, když na něj začaly ze zástupu létat kameny. Památník Potočari pak bez incidentu navštívil znovu 11. listopadu.

Uznat masové vraždění v okolí Srebrenice za genocidu odmítá i Milorad Dodik, prezident Republiky srbské (RS), která tvoří Bosnu společně s bosňácko-chorvatskou Federací Bosny a Hercegoviny (FBaH). Médiím dnes řekl, že to Srbové neuznají nikdy.

Srbský opoziční politik, předseda mimoparlamentní Liberálně-demokratické strany Čedomir Jovanović ale sklidil při položení květin k památníku potlesk členů rodin obětí, uvedla agentura AP. Tento politik se slovu genocida v souvislosti se Srebrenicí nevyhýbá.