Norská a dánská plavidla jsou prý ale stoprocentně připravena na chystanou akci a mohou kdykoli rychle zamířit k syrským břehům.

Sýrie má odhadem kolem 1300 tun chemických bojových látek a chemikálií nezbytných k jejich výrobě. Podle plánu Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) mají být veškeré syrské chemické zbraně zničeny do 30. června 2014. Do konce letošního roku mělo být ze země vyvezeno zhruba 500 tun nejtoxičtějších chemických zbraní.

Už 29. prosince ale OSN a OPCW ve společné zprávě uvedly, že Sýrie pravděpodobně nedokáže dodržet stanovený termín 31. prosince pro vyvezení svých nejnebezpečnějších chemických zbraní do ciziny.

„Transport nejnebezpečnějších látek před 31. prosincem je málo pravděpodobný," uvedly obě organizace. OSN připustila, že v Sýrii bylo dosaženo „důležitého pokroku", ale zároveň vyzvala syrského prezidenta Bašára Asada ke zvýšení úsilí o splnění dohodnutých termínů při likvidaci chemických zbraní.

Transport syrských chemických zbraní za hranice země podle OPCW brzdí pokračující boje mezi vládou a povstalci, logistické problémy při přepravě a nepříznivé počasí.