Agentura AFP uvedla, že policie pachatele zadržela v železniční stanici v Arrasu, 185 kilometrů severně od francouzského hlavního města. Muž, který je Maročan nebo Francouz marockého původu, byl kromě automatické pušky vyzbrojený také nožem.

Motiv jeho činu není zatím znám. Případ vyšetřuje protiteroristická složka policie, podle níž byl útočník v hledáčku francouzských tajných služeb.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve na tiskové konferenci upřesnil, že při útoku byli dva lidé zraněni těžce a jeden lehce. Jedním z těžce zraněných je Američan, který útočníka zneškodnil. Dalšími zraněnými jsou Brit a francouzský herec Jean-Hugues Anglade, o jejich zdravotním stavu však nic bližšího neřekl. Francouzský list La Voix du Nord napsal, že Američané, kteří zneškodnili útočníka, byli příslušníky námořní pěchoty, ministr to však nepotvrdil, uvedla agentura Reuters.

Cazeneuve rovněž prohlásil, že Američtí cestující byli velmi odvážní a bez jejich zásahu mohla být z události velmi vážná tragedie. Vyzval však k obezřetnosti při hodnocení povahy útoku předtím, než bude celá událost prošetřena.

Podle prohlášení úřadu francouzského prezidenta Françoise Hollanda k útoku došlo, když vlak projížděl přes Belgii. Hollande uvedl, že mluvil s belgickým premiérem Charlesem Michelem a obě vlády spolupracují při vyšetřování. Michel na svém účtu na Twitteru označil útok za teroristický a vyjádřil soustrast.

Rychlovlak Thalys provozují železniční společnosti Francie a Belgie. Francouzská železniční společnost SNCF informovala, že vlak v jízdě už nepokračoval a byl evakuován. Kvůli zraněným musela na místě zasahovat záchranná služba.