Šest odsouzenců bylo usvědčeno z vraždy místního duchovního vůdce, zastřeleného v prosinci před dvěma lety. Sedm ostatních podle soudu pykalo za různé zločiny, včetně nájemných vražd.

Podle soudu byli všichni odsouzenci podezřelí z příslušnosti k islamistickým milicím Šabáb, spjatým s teroristickou sítí Al-Káida. Místní bezpečnostní síly byly výrazně posíleny, aby byly s to odrazit případnou odvetu. Mluvčí milic nicméně agentuře Reuters řekl, že Puntland neuvěznil žádného bojovníka Šabábu, ale popravil „nevinné civilisty".

Puntland, ležící na severu Somálska a ve značné míře nezávislý na ústřední vládě v Mogadišu, nebyl občanskou válkou a bezvládím zasažen tak silně, jako střed a jih země v posledních dvou desetiletích.

Puntland ale poslední dobou čelí atentátům i vraždám vládních představitelů a významných duchovních. To může svědčit o skryté invazi islamistických povstalců, které vládní vojska a jednotky Africké unie vytlačily z jejich tradičních bašt. Povstalci se proto pak přemístili do hor západně od Bossasa.