"Bereme moc z Washingtonu a dáváme ji zpět vám," pronesl k národu Trump, který většinu projevu podobně jako v kampani zacílil na obyvatele nespokojené se směrem, jímž se USA ubíraly v posledních letech. Američanům slíbil kvalitní vzdělání, bezpečný domov a dobrou práci.

Spojené státy se nyní podle prezidenta více zaměří na své vlastní zájmy. Pravidla politiky americké vlády budou jednoduchá: nakupujte u Američanů a najímejte Američany, řekl Trump. Obyvatelům země slíbil, že do USA vrátí pracovní místa, která v minulosti firmy přesunuly do zahraničí. Zpět si kromě nich Američané podle něj vezmou i "své hranice", "svůj blahobyt" a "své sny".

Čtěte také: Obamovi ven, Trumpovi dovnitř, aneb jak se střídá Bílý dům

Sedmdesátiletý někdejší realitní magnát se 45. prezidentem USA stal ve chvíli, kdy je země po vypjaté předvolební kampani více než v minulosti rozdělená na dva tábory a prezidentova popularita se v době nástupu do úřadu pohybuje na rekordně nízké úrovni. Jeho proslov však postrádal výzvu k jednotě národa, což mnozí komentátoři označují za zásadní nedostatek.

Trump, který během kampaně sklízel širokou kritiku například za slova o dočasném zákazu vstupu muslimů na území USA či za urážky žen nebo imigrantů, dnes prohlásil, že pro předsudky nebude v zemi za jeho vlády místo.

Zahraniční politice se vyjma slibu, že spojí svět v boji proti radikálnímu islámu, příliš nevěnoval.

V projevu, který si podle svého týmu z větší části napsal sám, pronesl Trump rovněž několik vizí zaměřených do vzdálenější budoucnosti: USA prý za jeho vlády pokročí v objevování vesmíru, vyléčí dosud nevyléčitelné nemoci či vyvinou nové technologie. K tématu globálního oteplování a používání "čistých" energií, na něž má zcela odlišný pohled než jeho předchůdce Barack Obama, se nevyslovil.

Trumpův proslov trval 16 minut a patřil k těm kratším, které nastupující američtí prezidenti pronesli. Vůbec nejdelší inaugurační projev v historii přednesl v roce 1841 prezident William Henry Harrison, který u řečnického pultíku strávil téměř dvě hodiny v mrazivém počasí. Měsíc poté zemřel na zápal plic. Naopak nejkratší řeč měl první americký prezident George Washington, který na začátku svého druhého funkčního období pronesl pouhých 135 slov.

Čtěte také: Policie ve Washingtonu zasáhla proti násilným demonstrantům

Vybrané výroky z inauguračního projevu Donalda Trumpa
Výběr výroků z projevu, který 45. prezident Spojených států Donald Trump přednesl po své dnešní inauguraci:

"Společně určíme kurz Ameriky a světa na mnoho dalších let. Budeme čelit výzvám, ale podaří se nám to."

"Předáváme moc z Washingtonu a dáváme ji zpět vám, lidem. Washington vzkvétal, ale lidé jeho bohatství nesdíleli. Příliš dlouho politici prosperovali, zatímco pracovních míst ubývalo a továrny krachovaly. Jejich vítězství nebyla vaše vítězství. To se ale mění. Tento okamžik je váš okamžik. Je to váš den, vaše oslava. Tyto Spojené státy americké jsou vaší zemí."

"Od tohoto dne bude Amerika na prvním místě. Všechna rozhodnutí, ať již jde o obchod, daně, imigraci či zahraniční záležitosti, se budou dělat tak, aby z nich měli prospěch američtí pracující a rodiny. Ta změna začíná právě tady a právě teď."

"Budu za vás bojovat do posledního dechu, nikdy vás nenechám padnout. Amerika začne opět vítězit a bude vítězit jako nikdy předtím."

"Nezáleží na tom, která strana kontroluje vládu. Záleží na tom, jestli je naše vláda kontrolována lidmi."

"Američané chtějí bezpečné školy pro děti a dobrou práci. Pro mnoho našich občanů ale existuje odlišná realita. Na zapomenuté muže a ženy v naší zemi se už nikdy nebude zapomínat. Všichni vás nyní poslouchají."

"Zločin, gangy a zbraně mají na svědomí množství životů. Toto americké krveprolití končí právě tady a právě teď."

"Bránili jsme hranice jiných zemí, ale odmítli jsme bránit naše hranice."

"Budeme si 20. leden pamatovat jako den, kdy se lidé opět stali vládci této země."

"Spojené státy utratily biliony dolarů v zahraničí, zatímco americká infrastruktura trpěla."

"Sjednotíme civilizovaný svět proti radikálnímu islámskému terorismu, který zcela vymažeme z povrchu zemského."

"Neměli bychom mít strach. Budeme vždycky chráněni našimi ženami a muži v armádě a dalších bezpečnostních složkách. A ze všeho nejdůležitější je, že budeme chráněni Bohem."

"Končí čas prázdných řečí, přichází doba akce. Nedovolte nikomu, aby vám říkal, že něco nelze."

"Nová národní hrdost vyléčí naše rozdíly. Je na čase vzpomenout si na starou moudrost, na kterou naši vojáci nikdy nezapomínají, a sice, že ať již jsme černí, hnědí nebo bílí, všichni krvácíme stejnou krví vlastenců."

"Když otevřete svá srdce vlastenectví, nevznikne žádný prostor pro předsudky."

"Již nikdy nebudete znovu ignorováni. Společně učiníme Ameriku opět silnou, bohatou, hrdou a bezpečnou. Společně vrátíme Americe její velikost."

Online reportáž