„Pokud bychom měli učitele zdatné ve střelbě, dokázali bychom útok velmi rychle zastavit. Učitelé s ukrytou zbraní by chodili na speciální výcvik a byli by schopni reagovat na aktuální situaci,“ prohlásil Trump.

Americký prezident svá slova později mírně korigoval s vysvětlením, že je některá média úmyslně zkreslila. „Nikdy jsem neřekl, že máme dát všem učitelům zbraně, jak lživě informovaly televize CNN a NBC. Chtěl bych pouze zvážit možnost dát zbraně schopným učitelům s vojenským či zvláštním výcvikem,“ vysvětlil americký prezident.

Střelba na floridské škole
Při střelbě na floridské škole zemřelo 17 lidí. Zabíjel vyloučený student

Podle něj by tak přibližně pětina kantorů byla schopná palbu opětovat a zároveň by působila jako odstrašující faktor. „Situace, kdy ve školách není nikdo se zbraní, šílené střelce přímo vybízí k útoku,“ varoval Trump. Zatímco střelba totiž zpravidla trvá tři minuty, na příjezd policie je potřeba pět až osm minut.

O možném vyzbrojení učitelů mluvil americký prezident během setkání s čtyřicítkou přeživších masakru na Střední škole Marjory Stonemanové Douglasové, na níž devatenáctiletý Nikolas Cruz ve středu 14. února zastřelil sedmnáct lidí.

Během své předvolební kampaně se přitom Trump hlasitě stavěl proti tomu, aby někdo do školy nosil zbraň a za podobný návrh kritizoval svou soupeřku Hillary Clintonovou, připomněla BBC.

Nikolas Cruz v soudní síni
Vrah z Floridy se k masakru 17 lidí přiznal. Škola o jeho sklonech věděla

Sami studenti se dožadují spíše zákazu prodeje poloautomatických útočných pušek. Argumentují mimo jiné i statistikou podle níž na následky zranění střelnými zbraněmi každoročně zemře přibližně třicet tisíc Američanů. Například v roce 2013 to bylo 1,3 procenta ze všech úmrtí.

Veřejné debaty o omezení prodeje zbraní se v americké veřejnosti objevují po každé větší střelbě. Konkrétní snahy však dosud narážely na silný odpor Národní asociace držitelů zbraní. Ta spoléhá na své početné zastánce v Kongresu.

Donald Trump při návštěvě vojenské školy v roce 2015.
Trump otočil. Chce zakázat úpravy pušek na samopaly