Hlava státu má právo přezkoumat minulou politiku, musí si ale být vědoma následků, poznamenal Obama. Podle jeho slov postoje budoucího prezidenta budou formovat jeho poradci, proto jsou důležitá nynější slyšení navržených členů nové americké administrativy v Senátu amerického Kongresu.

Nepřímo končící prezident kritizoval Trumpova slova o nuceném vystěhovávání ilegálních přistěhovalců. Letos se prý Obama sice hodlá odebrat do ústraní, psát, přemýšlet a věnovat se rodině, hovořit ale bude v případě ohrožení demokratických zásad - například tehdy, pokud budou děti vyrůstající v USA vysídlovány.

Na Trumpovu páteční inauguraci se Obama i s manželkou dostaví, ceremoniál ale nechtěl komentovat.

Čtěte také: Ve Washingtonu vrcholí přípravy na Trumpovu páteční inauguraci

Vztahy s USA jsou poškozené, ruské vedení po znovuzvolení Putina prezidentem v roce 2012 podněcuje protiamerickou rétoriku, konstatoval šéf Bílého domu. Stál podle svých slov o jadernou smlouvu s Ruskem, Putin ale prý nechtěl jednat. Prezident vyzval svého nástupce v úřadu, aby v úsilí o jaderné odzbrojení pokračoval. Příští vláda by podle Obamy rovněž měla bránit velkým zemím, aby "znásilňovaly" menší.

Poslední Obamova tisková konference v Bílém domě se svým průběhem nevymykala obvyklým zvyklostem, prezident hovořil bez sentimentu, odpovědi formuloval rychle a otázky přijímal s respektem. Připustil, že jeho odpovědi bývají poněkud dlouhé, za což ho někteří novináři kritizovali. Svůj zvyk ale neopustil ani dnes.

"Spolupráce s vámi práci v této budově prospěla," řekl Obama novinářům. S některými jejich názory nesouhlasil, ale vždy ctil právo na jiný názor. "Nepředpokládá se, že budete pochlebovat, musíte být skeptičtí, klást nepříjemné otázky," prohlásil.

Čtěte také: Obama se připravuje na roli exprezidenta, bude psát knihu

Prezident stručně komentoval některé kroky své vlády, které měly dopad na vývoj mezinárodní situace. Vysvětlil novinářům své nedávné rozhodnutí zastavit automatické udělování azylu Kubáncům, kteří dorazí na území USA. Řekl, že vzhledem k rostoucím kontaktům s Havanou a k otevření turistické výměny tento azylový model ztrácí smysl.

Obsáhleji se vyjádřil k blízkovýchodnímu konfliktu, zejména k Izraelem i americkými republikány kritizovanému faktu, že USA nechaly v Radě bezpečnosti OSN projít rezoluci odsuzující židovské osady na palestinském území. Perspektiva vytvoření dvou států, která podle Obamy jediná může přinést mír na Blízkém východě, se kvůli rozšiřujícím se osadám vzdaluje. Může se stát, že toto řešení bude nemožné. "Bylo důležité vyslat signál, že okamžik (vhodný k tomuto řešení) může minout," zdůraznil Obama.

Prezident rovněž obhajoval své rozhodnutí zmírnit trest pro Chelsea Manningovou, která v letech 2009-10 ještě jako vojín Bradley Manning poskytla serveru WikiLeaks více než 700.000 utajovaných armádních a diplomatických dokumentů. Maningová prošla tvrdým vězením a rozhodnutí snížit její pětatřicetiletý trest na pětinu není signálem shovívavosti vůči těm, kdo vyzrazují americká státní tajemství, prohlásil prezident. Původní verdikt byl podle něj neúměrný.

Čtěte také: Obama zmírní trest Chelsea Manningové