Jak píše server New York Times, šéf komunikace Bílého domu minulý týden ostře vystupoval proti svým kolegům, včetně předchozího personálního šéfa Bílého domu Reinceho Priebuse a hlavního Trumpova stratéga Steva Bannona. Vulgární výroky na jejich adresu, které údajně pronesl v telefonním rozhovoru s novinářkou z časopisu The New Yorker, mu také nakonec zlomily vaz.

“Anthony Scaramucci končí ve své funkci ředitele komunikace Bílého domu," píše Sarah Huckabee Sandersová, tisková sekretářka Bílého domu. "Pan Scaramucci cítí, že je lepší své místo předat Johnovi Kellymu a budovat raději vlastní tým. Přejeme mu hodně štěstí," dodává.

Kim Čong-un a Donald Trump
Zvrat v korejské krizi? Trump požaduje sankce proti Číně

Ještě dnes ráno, v 5:30 místního času Trump tweetoval, že v Bílém domě není žádný chaos.

Rozhodnutí Scaramucciho odvolat přišlo poté, co Kelly nahradil Priebuse jako hlavního poradce. Jak píší New York Times, Kelly chtěl zavést v kanceláři nový pořádek a disciplínu. Rozhodnutí přišlo na jeho popud.

Ivanka Trumpová, prezidentova dcera a Jared Kushner, její manžel, původně tlačili na prezidenta, aby Scaramucciho najal. Viděli to jako dobrý způsob, jak se zbavit bývalého předsedy republikánů Priebuse a jeho spojenců v západním křídle, což se jim povedlo.

Dosavadní personální šéf Bílého domu John Kelly
Další rošáda kolem Trumpa. Prezident jmenoval nového šéfa Bílého domu

Trump označil Scaramucciho výroky za "nevhodné". Komentáře dnes už bývalého mluvčího vyvolaly i rozruch mezi poslanci a některými náboženskými vůdci. Scaramucci se za emotivní rozhovor s The New Yorker omluvil a v odpovědi na jednu z reakcí na svém Twitteru uvedl, že se pro příště používání takto "pestrého" jazyka ve své funkci zdrží. Už bylo ale pozdě.

Sandersová odmítla specifikovat blíž, co konkrétně prezident nepovažoval na Scaramucciho projevu za vhodné.