Plán Donalda Trumpa na revoluční snížení daní dnes představil jeho ekonomický poradce Gary Cohn. "Můžeme učinit neco opravdu významného, co se nabízí jednou za generaci," uvedl, přičemž nejprve představil daňové zjednodušení ze sedmi sazeb na tři. Ústředním hitem jeho prezentace ale byl plán na snížení daně z příjmu - v sazbách 10, 25 a 35 procent. Současná průměrná federální daň činí 36,9 procenta. 

Donald Trump při návštěvě CIA.
Trump chce odejít z NAFTA. Největší obchodní dohoda světa možná skončí

Cohn neupřesnil, od jakého příjmu se budou jednotlivé sazby nasazovat, každopádně se sníží zatížení pro vysokopříjmové subjekty, včetně samotného prezidenta. Reforma však myslí také na střední vrstvu. Ta by totiž, dle plánu, nedanila prvních 24 tisíc dolarů ročně, což je dvojnásobně výše než doposud. 

Americký prezident Donald Trump.
Trump v dalším podezření: naslouchal agentovi Kremlu?

Zároveň Trump hodlá zpřehlednit celý daňový systém, především odbourat řadu úlev a výjimek, které zhusta využívaly velké korporace a lobbistické skupiny. 

Během května se posbírají námitky z nejrůznějších instancí tak, aby se návrhy doladily do konkrétní podoby zákona, s nímž pak Trump půjde do Kongresu. V obou jeho komorách - Senátu a Sněmovně reprezentantů mají většinu republikáni, je tu ale háček. Mají-li být změny trvalé, pak pro odhlasování změn budou potřebovat i hlasy demokratů – jde o legislativní pojistky zavedené kvůli prevenci nekontrolovatelného růstu dluhu.

Donald Trump
Trump seškrtává rozpočet, chce peníze na stavbu zdi s Mexikem

Už nyní je jasné, že balík jako celek by pro většinu Američanů znamenal přilepšení, ale velkou neznámou jsou jeho náklady.