Trumpovy nepřítomnosti využili prezidentští kandidáti ke kritice miliardáře, který celostátně vede v boji o republikánskou nominaci do boje o Bílý dům. Ted Cruz, který má spolu s Trumpem největší šanci na zisk nominace v Iowě, zahájil debatu ironickou narážkou na časté urážky ze strany mediálního magnáta.

„Jsem šílenec a všichni na tomto pódiu jsou hloupí, tlustí a oškliví," uvedl Cruz. Následně svým protivníkům poděkoval, že prokázali voličům v Iowě respekt a debaty se na rozdíl od Trumpa zúčastnili. Bývalý floridský guvernér Jeb Bush, který je častým cílem Trumpových invektiv, uvedl, že mu Trump svým způsobem chybí. „Byl mi plyšovým medvídkem," řekl.

V srpnové televizní debatě republikánů se Trump pustil do konfliktu s moderátorkou stanice Fox News Megyn Kellyovou, která chtěla znát jeho vztah k ženám. V minulosti je Trump častoval surovými nadávkami jako „tlustá prasata" nebo „povalečky". V besedě miliardář otázku Kellyové smetl se stolu s tím, že je jen projevem politické korektnosti. Vysloužil si za to bučení diváků ve studiu. Později uvedl, že na něj moderátorka útočila kvůli tomu, že právě menstruovala. Podle Trumpa je vůči němu novinářka zaujatá.

Právě Kellyová ale spolu se dvěma kolegy moderovala i sedmou debatu, což mimo jiné vedlo Trumpa k odmítnutí účasti. Podle agentury Reuters Trump krátce před začátkem debaty vedení Fox News nabídl, že se nakonec zúčastní, pokud mu stanice pošle pět milionů dolarů (123,6 milionů Kč) na charitu. Stanice Fox News nabídku odmítla.

Konkurenční akce

Trump nakonec zorganizoval ve stejnou dobu, kdy probíhala debata, konkurenční akci v Des Moines, na níž se snažil vybrat peníze na pomoc veteránům. „Upřímně řečeno jsem tu nechtěl být, chtěl jsem být asi pět minut odsud," řekl Trump svým příznivcům. „Když se k vám ale chovají zle, musíte se postavit za svá práva, ať se nám to líbí nebo ne," dodal.

Volební shromáždění v Iowě zahájí už v pondělí maraton volebních klání, v nichž se rozhodne, kdo se postaví v souboji o prezidentský úřad proti demokratickému kandidátovi. Tím by se podle dosavadních průzkumů mohla stát bývalá první dáma a exministryně zahraničí Hillary Clintonová. Jejím největším demokratickým rivalem je výrazně levicový vermontský senátor Bernie Sanders. Z demokratů se o nominaci uchází také Martin O'Malley, který má však jen mizivou podporu.