Americký senát odhlasoval projednávání Obamacare velmi těsně. Z 52 republikánů se jich pro zahájení debaty vyslovilo 51, přičemž rozhodující hlas dodal viceprezident Mike Pence.

Pro hlasoval také senátor John McCain, který se zúčastnil i přesto, že mu byl nedávno diagnostikován nádor na mozku. Při příchodu do Senátu sklidil bouřlivé ovace. Prezident Trump posléze na Twitteru vyjádřil poděkování arizonskému senátorovi za to, že sehrál „tak důležitou roli“ při hlasování.

Původní návrh na zrušení Obamacare a následné přijetí náhradní reformy zdravotního pojištění padl minulý týden poté, co republikáni nedosáhli potřebných 50 hlasů ve stočlenné horní komoře.

Donald Trump
Nechte Obamacare selhat! Nový plán Trumpa může ohrozit miliony Američanů

Vedení republikánů se pak s podporou Donalda Trumpa rozhodlo odhlasovat alespoň konec Obamacare s tím, že náhrada bude dojednána během příštích dvou let.

Podle analytiků citovaných BBC hrozí, že bez náhrady Obamovy reformy miliony lidí ztratí nárok na zdravotní pojištění.

Slib zrušit program Obamacare, tedy komplexní reformu zdravotnictví, prosazenou prezidentem Barackem Obamou v roce 2010, tvořil jeden z hlavních bodů Trumpovy volební kampaně.

Jeff
 Sessions.
Trump útočí na ministra spravedlnosti. Viní ho z nečinnosti

Díky Obamacare mělo získat cenově dostupnou péči asi 20 milionů Američanů bez zdravotního pojištění. Program ukládal zdravotním pojišťovnám, aby bezplatně zajišťovaly řadu základních služeb (první pomoc, hospitalizaci, péči o těhotné a nově narozené, o psychicky nemocné a drogově závislé, rehabilitaci, laboratorní testy, zdravotnickou prevenci, pediatrickou péči a zubní a oční prohlídky dětí), a kryl tyto služby z federálních zdrojů. Podle republikánů to zásadním způsobem zvyšovalo náklady na zdravotní péči. Navrhují proto snížení výdajů na systém Medicaid, který se týká lidí s nízkými příjmy a také zrušení povinného zdravotního pojištění.

Útok ve švýcarském Schaffhausenu.
Švýcarská policie dopadla útočníka s motorovou pilou