"Tento problém se nejlépe řeší na úrovni států a místních samospráv. Školy, obce a rodiny mohou nalézt - a v mnoha případech našly - řešení, které chrání všechny studenty," komentovala nové prezidentské nařízení ministryně školství Betsy DeVosová.

Čtěte také: Palestinci tvrdí, že Trump dal svým přístupem Izraeli volnou ruku

Obamův dekret z loňského května školy na celém území Spojených států upozornil, že transsexuální školáci by měli navštěvovat záchodky nikoli podle své fyzické podoby, ale podle vnitřního pocitu příslušnosti k některému z pohlaví. Školám takovou praxi přímo nenařizoval, ale naznačoval, že na jejich stanovisku může záviset přísun peněz ze státní pokladny.

Tato hrozba nyní pominula. Trumpova administrativa vysvětluje nutnost změny mimo jiné tím, že Obamovo nařízení způsobovalo velké množství sporů a mohlo vést k ohrožení bezpečnosti studentek, k jejichž obtěžování mohli pravidlo zneužívat někteří studenti.

Spor o genderovou příslušnost veřejných záchodků, který v USA trvá už několik let, se loni na podzim stal i tématem prezidentské kampaně. Sám Trump přitom zprvu nebyl nijak proti ochraně práv LGTB a tvrdil, že lidé by měli chodit na takový záchod, "který jim přijde vhodnější". Pod tlakem konzervativních republikánů však názor později změnil.

Podle amerických médií se dá očekávat, že další změna přístupu vyvolá nové právní spory.

Nepřehlédněte: Trump vs. média. Podle novináře americký prezident překročil hranici