Realitní magnát, který během kampaně opakovaně upozorňoval na svůj rozsáhlý majetek a na fakt, že kampaň financuje z vlastních zdrojů, dlouhodobě čelí výzvě, aby zveřejnil daňové přiznání. Trump to však odmítá s tím, že do výše daní, jaké platí, nikomu nic není.

„Vybudoval jsem neuvěřitelnou společnost a nahromadil jsem jeden z nejúžasnějších souborů realitních aktiv, z nichž mnoho řazeno mezi nejlepší a nejvíce ikonické reality na světě," uvedl Trump v prohlášení.

Američtí prezidentští kandidáti dobrovolně zveřejňují svá daňová přiznání už desítky let. Učinili tak Trumpovi republikánští rivalové, kteří mezitím ze souboje o stranickou nominaci odstoupili, ale i uchazeči o demokratickou nominaci Hillary Clintonová a Bernie Sanders.

Ochota jednat s KLDR

Trump v rozhovoru poskytnutém agentuře Reuters poodhalil také některé další kroky, které by učinil v zahraniční politice v případně svého zvolení. Otevřený je například osobnímu setkání se severokorejským diktátorem Kim Čong-unem na jednání o zastavení jaderného programu jeho země.

„Neměl bych problém s ním mluvit," uvedl Trump. „Zároveň bych zatlačil silně na Čínu, protože máme nad Čínou ohromnou hospodářskou moc," dodal. Čína je hlavním spojencem izolovaného režimu v severní části Korejského poloostrova. Jednání o jeho jaderném programu se prakticky zastavila v roce 2008.

Poradce demokratické uchazečky o křeslo v Bílém domě Hillary Clintonové pro zahraniční politiku Jake Sullivan v reakci na výrok uvedl, že Trump trpí „bizarní fascinací zahraničními siláky", jakými jsou Kim Čong-un nebo ruský prezident Vladimir Putin, zatímco uráží nejbližší americké spojence. „Jeho pojetí zahraniční politiky nikomu jinému nedává smysl," řekl Sullivan.