Zatímco kritici republikánské hlavy státu zmíněné události považují za důkaz chaosu a nefunkčnosti, Trump na velké čtvrteční tiskové konferenci, která byla mimochodem ohlášena jen s minimálním předstihem, přirovnal chod administrativy k přesně seřízenému stroji.

O tom, že Trump bude ve vedení Spojených států radikální změnou proti nyní již bývalému prezidentovi Baracku Obamovi, nikdo nepochyboval. Nový šéf Bílého domu jen několik hodin po své inauguraci 20. ledna podepsal nařízení, ve kterém vyzval vládu, aby co nejvíce utlumila Obamovu zdravotní reformu lidově zvanou Obamacare. Na jejím plném odstranění Trump i republikánští zákonodárci zatím pracují.

Trump během uplynulých čtyř týdnů podepsal řadu kontroverzních exekutivních nařízení, jimiž mimo jiné otevřel cestu pro stavbu zdi na hranici s Mexikem nebo rozhodl, že Spojené státy se nebudou účastnit již dříve dohodnutého Transpacifického partnerství (TPP). Dohodu dvanácti tichomořských států o volném obchodu uzavřel před rokem Obama, Kongres ji ale ještě neratifikoval.

Velký odpor pak vyvolal Trumpův dekret, který dočasně zakázal vstup do USA obyvatelům sedmi převážně muslimských států a který zmrazil americké azylové programy. Nařízení obratem napadl stát Washington u federálního soudu, který předběžně účinnost dekretu pozastavil. Ministerstvo spravedlnosti USA se proti verdiktu odvolalo, odvolací soud však odmítl blokaci zrušit. Nyní ještě odvolací soud může své původní rozhodnutí zvážit, prozatím ale s projednáním vyčkává. Trump totiž oznámil, že v nadcházejícím týdnu vydá nový migrační dekret, který bude námitky soudu brát v potaz.

Čtěte také: Prezident USA Trump znovu napadl média, prý jsou šiřiteli falešných zpráv

Bouřlivý první měsíc pak završila nečekaná rezignace v Trumpově týmu nejbližších spolupracovníků. Flynnovi, o kterého se podle všeho zajímá i Federální úřad pro vyšetřování (FBI), zlomily vaz jeho kontakty s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem ještě před Trumpovou inaugurací. Flynn veřejnosti i viceprezidentovi Miku Penceovi nejdříve tvrdil, že s Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku nehovořil, později připustil, že o nich diskutovat mohl, ale již si to nepamatuje.

Trump odmítá, že by Flynna k podobným rozhovorům s ruským ambasadorem vyzval, stejně tak popírá zprávy médií, že by jeho volební poradci během kampaně byli s Rusy v kontaktu. V Kongresu se nicméně stále důrazněji ozývají hlasy žádající vyšetřování. Objasnit případ chtějí nejen demokraté, ale také vlivný republikánský senátor Lindsey Graham, který je vůči Trumpovi kritický.

Konspirační dílo prolhaných médií, tvrdí Trump

Trump nařčení o spolupráci svého štábu s Rusy považuje za konspirační dílo prolhaných médií. Novinářům dlouhodobě dává za vinu, že proti němu vytahují pouze špínu a vymyšlené kauzy, čímž mu brání v práci. Vyhrocený vztah mezi Trumpem a médii, který provázel celou předvolební kampaň, inaugurací rozhodně neskončil. Právě naopak. Hned po složení prezidentského slibu se rozhořel spor o to, kolik lidí v centru Washingtonu inauguraci sledovalo. Trumpa rozhořčily především fotografie porovnávající účast s Obamovou inaugurací. Podle Trumpa noviny snímky záměrně ořízly, aby to vypadalo, že jeho slib sledovalo výrazně méně lidí.

Kauza rychle nabrala zajímavý spád, když mluvčí Bílého domu Sean Spicer prohlásil, že účast byla vůbec nejvyšší. Trumpova poradkyně Kellyanne Conwayová následně odmítla komentáře médií, že Spicer lhal; podle poradkyně pouze předložil alternativní fakta.

Řadě lidí připomněl výrok takzvaný newspeak, jazyk z antiutopického románu britského spisovatele George Orwella 1984, který má zjednodušenou formu a slouží totalitní moci k ovládání lidí. Román se možná díky tomu dokonce dostal na první příčku v žebříčku bestsellerů internetového obchodu Amazon.

Přečtěte si: Irák zahájil vojenskou ofenzivu k osvobození západní části Mosulu