Útok na vojáky v provincii Şirnak je pro armádu nejtěžší z dosavadních údajných kurdských akcí proti vojsku. Armáda okamžitě z akce obvinila PKK, která se k tomu ale zatím nepřihlásila. Kromě tří obětí z řad vojáků na místě údajně zahynul i jeden z útočníků. Incident se odehrál v okamžiku, kdy se vojáci snažili zabezpečit silnici pro průjezd vojenského konvoje. Armáda už údajně na místo atentátu vyslala vrtulníky, bezpilotní letouny a speciální jednotku, aby „zneškodnila teroristy".

Další údajný atentát PKK se dnes odehrál ve východoturecké provincii Bingöl. Bombový útok, který mířil na poštovní vlak směřující z Istanbulu do Íránu, ale nikoho nezranil. Ani k tomuto útoku se PKK zatím nepřihlásila.

Podobně byl Kurdům připsán už středeční noční útok v provincii Diyarbakir. Ozbrojenci při palbě z jedoucího auta ve městě Çinar zabili jednoho policistu a jednoho civilistu, kteří seděli před čajovnou. Další civilista byl při střelbě zraněn.

Zahynulo 32 lidí, při atentátu

Útoků tohoto druhu začalo přibývat od 20. července, kdy při atentátu spáchaném radikály ze skupiny Islámský stát (IS) zahynulo v tureckém pohraničním Suruçu 32 lidí.

Turecko v pátek začalo aktivně bojovat proti IS v Sýrii, ale zároveň vypovědělo mírové rozhovory s PKK a útočí i na její základny, z nichž většina je na severu Iráku. Mírový proces začal teprve nedávno.

Hürriyet napsal, že od pátku při náletech přišlo o život 190 povstalců a tři sta dalších utrpělo zranění. Nad sever Iráku prý vzlétlo 40 letadel, s nimiž operují i tankovací stroje.

Nálety na tábory PKK pokračovaly i dnes, letadla mířila údajně na cíle v severoirácké provincii Dahúk. Podle kurdských médií zasáhla turecká letadla mimo jiné i zdravotnické středisko.

Jednají o koordinaci budoucích operací

Turecké státní zastupitelství dnes rovněž oznámilo, že zahájilo vyšetřování spolupředsedy turecké prokurdské Demokratické strany lidu (HDP) Selahattina Demirtaşe. Viní ho z narušování veřejného pořádku a podněcování k násilí. Podle agentury AFP mu v případě odsouzení hrozí až 24 let za mřížemi.

Demirtaş mimo jiné ve čtvrtek prohlásil, že skutečným cílem Turecka v současné krizi je podnikat výpady do kurdských oblastí v Sýrii a zabránit Kurdům toto území kontrolovat, nikoliv boj proti radikálům z IS. Zahájením boje proti islamistickým radikálům si prý chtěl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pouze zlepšit image v zahraničí.

Erdogan v úterý prohlásil, že politici, kteří spolupracují s teroristickými skupinami, by měli přijít o poslaneckou imunitu a měli by být postaveni před soud.

Ve středu Ankara stvrdila dohodu s USA o využití letecké základny v Incirliku k operacím proti IS v Sýrii. Mluvčí ministerstva zahraničí řekl, že USA a Turecko jednají o koordinaci budoucích operací. Turecko dalo základnu k dispozici k útokům, které mají na severozápadě Sýrie pomoci vytvořit pohraniční zónu bezpečnou pro civilisty. Mají z ní být vytlačeni bojovníci IS a mohli by se tam začít vracet syrští uprchlíci. Turecká opozice tvrdí, že Ankara na dohodu přistoupila ne kvůli boji proti IS, ale aby zabránila syrským Kurdům získat kontrolu nad dalším pohraničním úsekem. Kurdské milice vybojovaly zatím pohraničí dále na východě země.