Turecko zahájilo 24. července „boj proti terorismu", jehož cílem je jak PKK, tak bojovníci z radikálního hnutí Islámský stát. Agentura AFP ale v této souvislosti připomíná, že doposud převažovaly nálety proti základnám PKK na severu Iráku.

Kurdští povstalci pokračují v útocích na turecké bezpečnostní síly, za poslední dobu přišlo podle tureckých oficiálních zdrojů o život nejméně 20 jejích příslušníků.

Spolupředseda prokurdské Demokratické strany lidu (HDP) Selahattina Demirtaşe v sobotu vyzval povstalce z PKK a tureckou vládu, aby ukončili současnou vlnu násilností a začali jednat.

Kurdové bojují o svou autonomii v Turecku od roku 1984 a ozbrojený boj už si vyžádal asi 40.000 lidských životů. V roce 2012 začala mírová jednání s tureckým státem a až do začátku nynějších násilností konflikt prakticky ustal díky vyhlášenému příměří.

Tisíce lidí protestovaly v Německu a Belgii proti tureckým úderům
Několik tisíc lidí demonstrovalo včera v Kolíně nad Rýnem a v Bruselu proti úderům tureckých bezpečnostní složek na údajné rebely ze Strany kurdských pracujících (PKK). Informovala o tom agentura AFP. Ankara stranu PKK zakázala.

Centrem Kolína pochodovalo krátce po poledni zhruba 5000 lidí, odhadla policie a organizátoři. Přes pět desítek organizací uspořádalo před včerejším protestem celostátní apel, aby lidé řekli „Ne válce". Organizátoři akce doufají, že v průběhu dne by počet účastníků mohl vystoupit na dvojnásobek.

Na demonstraci v Bruselu se sešly asi dvě stovky lidí. Účastníci mávali kurdskými prapory a portréty se zakladatelem PKK Abdullahem Öcalanem, který je od roku 1999 ve vězení, a provolávali hesla jako „Evropo, kde jsi? Turecko nás zabíjí!"

Na počátku nových bojů mezi tureckou vládou a zakázanou politickou stranou PKK stál útok z 20. července, při němž v tureckém pohraničním městě Suruç zahynulo 32 lidí, hlavně Kurdů. K útoku se přihlásila radikální organizace Islámský stát. PKK v reakci na údajnou nečinnost Ankary pak spáchala několik atentátů na turecké vojáky a policisty, což vedlo k vypovězení mírového procesu.

Turecké stíhačky začaly v reakci na červencový útok podnikat nálety na pozice údajných kurdských rebelů. Při útocích připisovaných PKK přišlo od konce července o život nejméně 21 členů tureckých bezpečnostních sil.