„Řeknu to zcela jasně. Budeme hostit pana Hášimího, jak dlouho bude chtít, a nevydáme ho (do Iráku)," prohlásil Erdogan na tiskové konferenci v Ankaře.

Erdogan zdůraznil, že zná Hášimího asi deset let a že je přesvědčen, že nespáchal zločiny, za které byl odsouzen.

„Obvinění vůči němu (Hášimímu) nejsou pravdivá. Naopak, Hášimí ztratil několik členů své rodiny (během konfliktu v Iráku)," citovala Erdogana agentura Reuters. „Je vyloučeno, že by mohl být zapleten do takových akcí."

Současná irácká vláda, v níž dominují šíité, obvinila Hášimího z podílu na 150 bombových atentátech, na vraždách odpůrců a na dalších násilnostech v období 2005–2011. Tyto zločiny prý páchaly eskadry smrti, které Hášimí údajně financoval prostřednictvím svého zetě. Soud uložil trest smrti oběma mužům.

Hášimí, který do Turecka i s rodinou uprchl v dubnu přes irácký Kurdistán, proces od počátku označoval za politický. V pondělí před novináři v Ankaře zopakoval, že je nevinný, a prohlásil, že irácký soudce postupoval podle diktátu premiéra Núrího Málikího. Vynesený rozsudek je podle něj „konečnou fází (Málikího) teatrální kampaně".

Irácký viceprezident řekl, že chce i po svém odsouzení zůstat v Turecku. Ankara kritizovala rozsudek nad Hášimím jako nezákonný a nespravedlivý.