Aydin Sedaf Akay je soudcem zvláštního orgánu OSN, který převzal agendu tribunálů pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii a ve Rwandě. Meron coby předseda tohoto orgánu, nazvaného Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT), dnes na jeho zasedání uvedl, že Akay je ve vězení od 21. září.

Ankara podle Merona dosud nepovolila zástupcům soudu ho navštívit. "Vyzvali jsme k jeho propuštění a zastavení všech kroků turecké justice vůči němu," řekl Meron. Podle něj jde o první porušení imunity soudce soudu OSN.

Akay měl v době svého zatčení zasedat v odvolacím procesu se rwandským politikem Augustinem Ngirabatwarem, který byl v roce 2012 odsouzen ke 35 letům vězení za genocidu. Kvůli Akayově zatčení muselo být odvolací řízení pozastaveno, řekl Meron.

Bývalý diplomat Akay byl od roku 2009 soudcem Mezinárodního trestního tribunál pro Rwandu (ICTR) a později se stal soudcem MICT, který agendu tribunálu soudícího zločiny genocidy ve Rwandě převzal v roce 2012. MICT má celkem 25 soudců.

Turecké úřady po červencovém pokusu o puč zintenzivnily tažení vůči kritikům vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V rámci rozsáhlých čistek bylo nuceno odejít z práce přes 100.000 lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů. Úřady nechaly zavřít i mnoho opozičních médií. Na 32.000 osob skončilo ve vězení, mezi zatčenými jsou také opoziční poslanci, kteří přišli o imunitu kvůli zákonu, který na jaře prosadila vládní strana.