Řekl také, že pokud bude EU ve vztahu s Tureckem používat taktiku dvojího metru a nebude plnit sliby dané Turecku, vypoví Ankara všechny dosud uzavřené dohody včetně celní unie.

Dohody se týkají společného postupu, který má omezit příliv uprchlíků do Evropy. Součástí dohod je i slib, že unie po splnění daných podmínek zruší do konce června vízovou povinnost pro Turky cestující do Evropy. Termín se ale zřejmě nestihne, protože osmadvacítka s Tureckem stále nevyřešila jeden ze zbývajících sporných bodů, který se týká tureckých protiteroristických zákonů.

"Ať dále uplatňují dvojí metr, ať dále neplní sliby dané tureckým občanům, ale musejí také vědět, že budou-li v tomto chování pokračovat, Turecko velmi brzo učiní velmi radikální rozhodnutí. Mohlo by zrevidovat veškeré vztahy k EU včetně celních dohod a dohod o vracení uprchlíků. Evropa své sliby musí plnit," řekl na adresu unie Bulut.

EU se v březnu dohodla s Ankarou na postupu, podle kterého jsou - po individuálním posouzení azylové žádosti - zpět do Turecka posíláni všichni migranti, kteří připluli na řecké ostrovy v Egejském moři. Výměnou unie slíbila za každého Syřana mezi nimi převzít na své území jiného syrského uprchlíka z táborů v Turecku, podpořit péči o syrské uprchlíky v zemi výraznou finanční pomocí, zrychlit jednání o bezvízovém styku a otevřít nové kapitoly vlekoucích se tureckých přístupových jednání.

Bezvízový styk

V otázce bezvízového styku ale unie začala jednat o brzdovém mechanismu. Minulý týden se země unie shodly na změně unijních pravidel tak, aby bylo možné přerušit bezvízový styk se třetí zemí. Mechanismus by mohl být použit, když budou občané určité země přicházet do EU ve velkých počtech, žádat o azyl, páchat trestnou činnost a podobně.

Německý list Bild dnes napsal, že německá vláda neočekává zavedení bezvízového styku mezi Tureckem a EU před rokem 2017, protože Ankara nesplní do konce roku dané podmínky. Vláda ale tyto informace nepotvrdila.

S Erdoganem se dnes na okraj summitu OSN k humanitární činnosti sejde německá kancléřka Angela Merkelová. Průzkum veřejného mínění, o němž dnes informoval list Handelsblatt, ukázal, že více než polovina Němců neschvaluje dohodu mezi EU a Tureckem. Na otázku, zda si myslí, že je politika Merkelové vůči Turecku správná, odpovědělo 59 účastníků průzkumu záporně a 31 procent kladně.