Mašaripov se k atentátu přiznal, uvedl guvernér největšího tureckého města Vasip Şahin. Otisky prstů, které se v klubu našly, se podle něj shodují s těmi Mašaripovými. Atentát si vyžádal 39 obětí. Muž, který se narodil v roce 1983, do Turecka vstoupil ilegálně v lednu loňského roku, dodal guvernér. Podle něj jde o "dobře vycvičeného teroristu", který mluví čtyřmi jazyky.

Při zadržení, na jehož provedení se podílelo 2000 policistů, se u Mašaripova našlo 197.000 dolarů (téměř pět milionů Kč). Turecká média už v pondělí uvedla, že Uzbek čin nespáchal z ideologických důvodů, ale za peníze. Dokládá to podle nich i způsob útoku: Nešlo o sebevražedný atentát, útočník se naopak snažil z místa činu rychle uprchnout. Kromě velkého finančního obnosu se u zadrženého našly také dvě pistole.

Čtěte také: Turecko dopadlo Uzbeka viněného z istanbulského masakru

Premiér Yildirim vyjádřil naději, že se během výslechu podezřelého podaří odhalit "síly, které stály za plánováním útoku". Podle guvernéra Şahina je ale už jasné, že Mašaripov atentát spáchal na pokyn teroristické organizace Islámský stát (IS). Ta se k zodpovědnosti za atentát už dříve přihlásila. Atentát měl být podle IS odplatou za turecké vojenské operace v Sýrii.

Spolu s Mašaripovem zadržela turecká policie v pondělí podle guvernéra v istanbulské čtvrti Esenyurt i jednoho Iráčana a tři ženy. Turecká média už dříve uvedla, že ženy pocházejí ze Somálska, Senegalu a Egypta. Kromě nich v ochranné vazbě skončil údajně i čtyřletý Mašaripovův syn. V průběhu více než dvou týdnů, během kterých turecké úřady po pachateli istanbulského útoku pátraly, skončila ve vazbě podle Şahina padesátka osob.

Většina obětí útoku v istanbulském klubu, kde lidé slavili příchod nového roku, byli turisté, hlavně ze zemí Blízkého východu a severní Afriky, ale i z Indie, Ruska či Izraele.

Nepřehlédněte: Útočník v mexickém letovisku zastřelil nejméně pět lidí