Podle serveru Al-Džazíra turecké vojenské tryskové letouny provedly letecké útoky proti bojovníkům Kurdské strany pracujících (PKK) v severním Iráku a severovýchodní Sýrii, přičemž podle tureckého vojenského prohlášení zabili nejméně 70 lidí.

Oslavy výsledků tureckého referenda
Buďte uvážliví, vyzvala Rada Evropy tureckou vládu

Prohlášení vydané tureckými vzdušnými silami uvedlo, že v úterý uskutečnily letecké údery proti cílům PKK, které se nacházejí v oblasti hory Sinjar v severním Iráku a v horách Karachok v severovýchodní Sýrii. "Cíle byly zasaženy, aby se PKK nepodařilo zaslat do Turecka teroristy, zbraně, munici a výbušniny," uvádí v prohlášení Turecko a dodalo, že operace byla provedena "v rámci mezinárodního práva".

PKK jsou kurdští bojovníci působící v Turecku, zatímco obranné jednotky Rojavy (YPG) jsou kurdští bojovníci operující v severní Sýrii. Bojovníci z Pešmergy jsou pak zodpovědní za bezpečnost v iráckém Kurdistánu. Všechny tři skupiny v současné době bojují proti Islámskému státu v Iráku a Sýrii. "Bylo zabito nejméně šest lidí, pět z Pešmergy a šestá z Asayish [Rojavy]," řekl Jabbar Yawar, generální tajemník ministerstva pro záležitosti Pešmergů v irácké autonomní kurdské vládě.

Syrská observatoř pro lidská práva sídlící v Británii uvedla, že při leteckých útocích v syrské provincii Hasaka bylo zabito nejméně 18 bojovníků YPG.
YPG na svém Twitteru uvedly, že turecké vojenské letouny se zaměřují na  generální velitelství YPG na hoře Karachok poblíž města Derik.
YPG rovněž uvedlo, že bylo zasaženo mediální centrum, místní rozhlasová stanice, sdělovací ústředí a některé vojenské instituce. Skupina tvoří klíčovou složku syrských demokratických sil (SDF) podporovaných USA, které úspěšně obklíčily bojovníky Islámského státu u města Rakká. PKK ustavila svou přítomnost v Iráckém Sinjáru poté, co přišla pomoci místní komunitě Jezídů zbavit se Islámského státu v létě roku 2014.

Turecký premiér Binali Yildirim.
Turecký premiér se opřel do Obamy. V otázce syrských Kurdů spoléhá na Trumpa