Právě schválený zákon, který mimochodem zahrnuje i tradiční vodní dýmky, platí pro všechny uzavřené veřejné prostory včetně barů, kaváren, restaurací, vozidel taxislužby i otevřených sportovních stadionů.

VTurecku, kde kouří téměř dvě třetiny dospělé mužské populace (dvakrát více než vEvropě), tedy zhruba 25 milionů lidí, začne tento rozšířený zákaz platit od poloviny příštího roku.

Cigareta zabíjí každého pátého obyvatele

Čísla kampaně, která tento zákaz doprovází, hovoří jasně: každou pátou smrt vzemi způsobují cigarety. Čísla jsou o to děsivější, že vzemi kouří dokonce 11 % dětí ve věku od sedmi do jedenácti let. Zákaz kouření na veřejnosti výrazně podporuje stávající předseda turecké vlády Recep Tayip Erdogan, proslulý odporem ke kouření a cigaretám.

Existují ovšem obavy, že se realizace tohoto přísného zákona stane pro výkonnou moc noční můrou. Odpůrci zákona tvrdí, že již současný zákaz, který platí pro nemocnice, školy a ostatní veřejné budovy, je často porušován.

Mezi kuřáky samozřejmě není rozšíření zákazu kouření zrovna populární. „Myslím, že tenhle zákaz není dobrý nápad,“ uvedl pro agenturu Reuters čtyřiadvacetiletý bankovní úředník Nuri Bayraktar. „Lidé by si měli žít vklidu. Ale zákaz budu muset dodržovat, nechci platit pokutu.

Zdraví má vTurecku přednost

Turecko, typické atmosférou kouře z vodních dýmek vorientálních čajovnách, kavárnách a bazarech, je ochotno přísně prosazovat opatření na zdraví populace a následovat členské státy Evropské unie. Země, která je významným výrobcem tabáku, je i přes tento fakt schopná přijmout odpovědnost za zdraví veřejnosti. Škoda, že nic takového nelze tvrdit o České republice.