Deník Rheinische Post s odvoláním na školské odbory v Severním Porýní-Vestfálsku uvedl, že se na konci ledna uskutečnily schůzky s rodiči a učiteli na tureckých konzulátech Düsseldorfu, Essenu, Kolíně nad Rýnem a Münsteru. Setkání se původně mělo zabývat údajnou diskriminací tureckých žákyň a žáků, téma se ale hned na jeho začátku změnilo.

Přečtěte si: Trump v rozhovoru s Erdoganem potvrdil podporu Turecku

Zástupci konzulátů pak podle odborů zúčastněné vyzvali, aby vytvořili komise, které by sledovaly a hlásily případnou kritiku prezidenta Erdogana na školách. Někteří účastníci setkání se proti tomu jasně postavili, píše list.

O tureckých špionážních aktivitách v Německu se v poslední době mluví stále častěji. Minulý týden německá policie zasahovala proti čtyřem tureckým muslimským duchovním v Severním Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falci a podezírá je ze špionáže. Do Ankary údajně posílali informace o odpůrcích tureckého režimu.

Část duchovních i dalších tureckých činitelů ve spolkové republice podle německých médií zjišťuje informace o příznivcích duchovního Fethullaha Gülena, který podle Ankary stál za loňským za pokusem o puč, a předává je do Turecka.

Čtěte také: Kandidáta na německého kancléře Schulze bude patrně vyšetřovat OLAF