Syrská vláda o víkendu oznámila, že podle ní byli Turci mezi asi stovkou ozbrojenců, kteří vjeli v sobotu v automobilech opatřených těžkými kulomety na syrské území.

„To není pravda. Nepřipadá v úvahu, aby turečtí vojáci vstoupili do Sýrie," sdělil dnes Yilmaz před parlamentní komisí, která se na účast v bojích v Sýrii dotazovala.

Turecká armáda z tureckého území o víkendu útočila na pozice kurdských milicí YPG, které minulý týden dobyly leteckou základnu severně od syrského města Halab. Pro Ankaru je YPG teroristická organizace stejně jako turecká Kurdská strana pracujících (PKK), proti níž turecká armáda bojuje přes 30 let. Washington ale YPG k teroristickým organizacím neřadí, naopak ji považuje za významného partnera v boji proti IS. Turecký premiér Ahmet Davutolgu o víkendu žádal, aby se YPG stáhly z dobytého území.

Yilmaz dnes také popřel zprávy, podle nichž už bojová letadla Saúdské Arábie dorazila na tureckou základnu Incirlik, ale přiznal, že se Ankara s Rijádem dohodly, že Saúdská Arábie vyšle do bojů čtyři stíhací letouny F-16.