Tymošenková chce ve Štrasburku žalovat ukrajinskou justici za rozsudek sedmiletého vězení, který jí loni v říjnu soud vyměřil za nevýhodnou plynovou smlouvu s Ruskem z roku 2009. Předmětem žaloby se mají stát údajné procesní chyby při přelíčení, ale i rozhodnutí soudu vyšší instance, který zamítl odvolání.

Na procesní chyby obhájci Tymošenkové upozornili i v kasační stížnosti, jejíž projednávání bylo už dvakrát odloženo a má být zahájeno koncem července.

Tymošenková si momentálně odpykává svůj trest v charkovské civilní nemocnici, kde si pod dozorem německých expertů léčí nemocnou páteř. Na nemocničním lůžku dnes její verzi plynové kauzy vyslechli čtyři právníci z americké firmy Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, jejíž služby si zjednalo ukrajinské ministerstvo spravedlnosti.

Tymošenková s rozhovorem souhlasila s podmínkou, že mu bude přítomen její advokát Serhij Vlasenko. Celý rozhovor byl rovněž nahráván na videokameru.

Žaloba k evropskému soudu zatím vázne na otevřené kasační stížnosti, jejíž vyřízení je podmínkou podání žaloby ve Štrasburku. Tymošenková ukrajinský kasační soud obviňuje, že projednání její stížnosti uměle protahuje, aby štrasburskou žalobu oddálil.

Soud argumentuje tvrzením, že k projednání stížnosti je nezbytná osobní přítomnost odsouzené. Tymošenková se ale k soudu s odkazem na svůj zdravotní stav odmítá dostavit.

#flash|https://g.denik.cz/1/fd/2012-06-tymosenkovaukrajina-loadercze2-800x600.swf|560|420|YBLX#