Nová zóna v oblasti Rossova moře a ve východní části Antarktidy bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů, upřesnil novozélandský ministr zahraničí Murray McCully. Je to 12 procent Jižního oceánu. Nový Zéland a Spojené státy projekt iniciovaly a mají za úkol přírodní rezervaci chránit.

"Náš původní návrh doznal určitých změn, abychom získali jednomyslnou podporu 25 členů CCAMLR. Konečná dohoda je kompromis mezi ochranou moře, stálým rybolovem a vědeckými zájmy," řekl šéf novozélandské diplomacie McCully.

V této souvislosti mimo jiné dodal, že podle dohody, uzavřené na 35 let, bude oblast zcela zakázaného rybolovu v Rossově moři velká 1,12 milionu kilometrů čtverečních. Agentura Reuters k tomu poznamenala, že v oblastech označených jako výzkumné zóny bude možné lovit drobné korýše, kteří tvoří potravu velryb, a pilouny.

Ke zřízení rezervace na území, kde žije 16.000 známých druhů, včetně velryb, tuleňů, albatrosů, tučňáků a unikátních druhů ryb, bylo zapotřebí souhlasu všech 25 členů CCAMLR. Dohodu mnoho let mařily Rusko, Ukrajina a Čína, které patří mezi státy, jež mají v oblasti zájmy týkající se rybolovu.