Ponorka typu UB-II se podle belgických médií nachází v hloubce 30 metrů nedaleko belgického pobřeží u města Oostende. Guvernér Západních Flander Carl Decaluwé pro server BBC uvedl, že nález „je velmi unikátní“. „Ponorka je ve velmi dobrém stavu. Proto si myslíme, že v ní je všech 23 těl. Vepředu je vidět poškození od nárazu, ale ponorka zůstala uzavřená,“ dodal.

Ponorka UB-II:

Zdroj: Youtube

Guvernér však novinářům neupřesnil, kde potápěči 27 metrů dlouhé plavidlo našli. Podle jeho slov je umístění vraku udržováno v tajnosti z toho důvodu, aby se zabránilo případným zvědavcům. Ti by se mohli k ponorce vydat a poškodit ji.

Ilustrační foto.
Boj s KLDR: Španělé vykázali velvyslance, USA mají v záloze vojenské varianty

Úřady podle něj musí nejdříve místo nálezu zabezpečit. Dodal rovněž, že již informoval německého velvyslance, protože „na palubě jsou lidé a my potřebujeme vědět, co s jejich ostatky”.

Zřejmě šlo o pobřežní ponorku, jejíž typ měl standardní posádku v počtu 22 vojáků a jednoho velitele, dodal Decaluwé.

V belgických vodách již bylo nalezeno jedenáct německých ponorek z období první světové války. Toto plavidlo je však údajně nejlépe zachovalé. Ponorky typu UB-II byly postaveny v letech 1915 a 1916 a mohly se ponořit do hloubky asi 50 metrů.

Aun Schan Su Ťij
Barmská vůdkyně chce prošetřit úprk Rohingů, viníky násilností potrestá