Stroj, který u budovy Kongresu přistál, byl vírník. Ten je stejně jako vrtulník vybaven rotorem, létá ale na jiném principu. O pohyb se stará vrtule, rotor pak roztáčejí aerodynamické síly. Na rozdíl od vrtulníku nestartuje vírník kolmo a také se nedokáže ve vzduchu během letu zastavit na místě.

„Mám letadlo, vírník. Chystám se jím letět a nenásilně narušit bezletovou zónu," uvedl 61letý pošťák Dough Hughes na videovzkazu. Úřady zatím nepotvrdily, že zadrženým je skutečně Hughes.

Bílý dům oznámil, že prezident Barack Obama byl o události předem informován. Americký Federální úřad pro letectví (FAA) uvedl, že incident vyšetřuje. Podle FAA pilot nebyl ve spojení s řízením letového provozu a neměl povolení k průlezu zakázanou oblastí.

Let svobody

Hughes, který před letem zveřejnil na webu prohlášení, uvedl, že jeho akce je voláním po obnově demokracie. Tu podle něj ohrožuje rozsáhlá korupce ve Washingtonu.

Od letu svobody, jak svůj protestní čin nazval, si slibuje dvě věci. Za prvé, že voliči si uvědomí podstatu věcí a již se sebou nenechají vláčet. Tou druhou je pak změněný přístup politiků, kteří se v kongresových volbách v roce 2016 přihlásí k protikorupčním standardům.

Podle všeho muž předem kontaktoval list Tampa Bay Times, který uvedl, že Hughes plán připravoval více než dva roky. V rámci svého protestu chtěl předat 535 dopisů pro všech 535 hlasujících členů Kongresu, tedy zákonodárcům ze Senátu a Sněmovny reprezentantů.

Hughes v prohlášení také uvedl, že o činu předem informoval úřady. Sdělil jim prý, že nechystá žádný akt násilí a že ultralehké letadlo nepředstavuje žádnou vážnou hrozbu.

Svůj vírník Hughes dopravil z Floridy k americké metropoli po silnici. K sídlu Kongresu odstartoval ze zatím neupřesněného místa, které je vzdáleno hodinu letu od Washingtonu.

V okolí sídla Kongresu stejně jako Bílého domu a dalších klíčových institucí ve Washingtonu platí z bezpečnostních důvodů bezletová zóna. Svým činem proto Hughes riskoval, že bude sestřelen. Před letem uvedl, že rozumný člověk by něco podobného nepodnikl.

Pyrotechnici s roboty v akci

Po přistání byl vyhlášen poplach. Sídlo Kongresu bylo uzavřeno stejně jako okolní ulice. Vírník pomocí robotů prověřili pyrotechnici, aby vyloučili, že ve stroji jsou uloženy trhaviny.

Předseda sněmovního výboru pro vnitřní bezpečnost Michael McCaul řekl agentuře AP, že Hughese by ostraha sestřelila, pokud by se ještě více s vírníkem přiblížil k budově.

Podle svědka, který událost viděl, bylo přistání tvrdé. Na místě již byl policista s vytaženou zbraní. „(Pilot) nevystoupil, dokud ho k tomu policisté nevyzvali. Měl ruce nad hlavou," citovala AP svědka.

Dnešní incident u Kapitolu, sídla Kongresu, je druhým za několik málo dní. V sobotu se u budovy jeden člověk zastřelil.