Na další tři muže zatčené v Dánsku soud uvalil čtyřtýdenní vazbu, během níž bude policie pokračovat v jejich vyšetřování. Rovněž muži zadrženému ve Švédsku soud podle tiskových agentur prodloužil vyšetřovací vazbu.

Dánská policie propustila z vazby iráckého uprchlíka, který před zatčením kvůli podezření z terorismu žádal v zemi o azyl. K jeho propuštění se nijak nevyjádřila. Bratr tohoto muže ale novinářům řekl, že neměl s ostatními zadrženými nic společného.

Zbývající trojici ve čtvrtek vyslechl soud. Muži se prohlásili za nevinné, jinak ale odmítli vypovídat. Soudce všechny obvinil z pokusu o teroristický čin a z nedovoleného držení zbraní. Pokud se obvinění prokážou, hrozí skupině až doživotní vězení.

Tunisan ve vazbě

Ve čtvrtek odpoledne soud v Attundě na předměstí Stockholmu uvalil vyšetřovací vazbu na 37letého muže tuniského původu, který byl ve středu zadržen ve Švédsku a s kodaňskou skupinou podle vyšetřovatelů spolupracoval. Podle soudu se podílel na „přípravě teroristických zločinů“.

Muži podle dánské tajné služby chtěli se zbraněmi vtrhnout do kodaňské redakce Jyllands-Posten a postřílet zde co nejvíc lidí. Deník se stal jejich terčem zřejmě kvůli karikaturám muslimského proroka Mohameda, které otiskl před pěti lety.

Dánský premiér Lars Lökke Rasmussen označil připravovaný útok za velmi vážné ohrožení pro svou zemi. Zdůraznil ale, že bez ohledu na hrozící nebezpečí nesmí dánská společnost ztratit svou otevřenost. Její základní hodnoty, jako jsou demokracie a svoboda projevu, musejí zůstat nedotčeny, uvedl premiér.

Také kreslíř Kurt Westergaard, který kontroverzní karikaturu pro Jyllands-Posten nakreslil, vyzval k tomu, aby dánská společnost i přes současný incident zachovala svobodu slova. „Nesmíme si nechat zakázat kritiku radikálního islámu. Nesmíme se nechat zastrašit,“ řekl Westergaard, který počátkem roku těsně unikl pokusu o atentát ze strany islámského radikála.