Ukrajinská televizní stanice TSN oznámila, že „se začala budovat nová stacionární betonová hráz na kontinentální hranici Ukrajina s Krymem". Důvodem k výstavbě je podle oficiálního zdůvodnění potřeba lepšího zásobování vodou zemědělských oblastí na jihu Chersonského kraje.

Ukrajinská politička Nadija Savčenková vystoupila 12. ledna v Praze na tiskové konferenci.
Savčenková navrhla "vyměnit" Krym za Donbas

Přítok vody byl v kanále uzavřen před třemi lety, kdy došlo k obsazení poloostrova Krym. Ukázalo se, že spolu s Krymem se nedostatek vody projevil i v uvedených zemědělských oblastech. Proto se nyní nová hráz posune více na jihu, aby voda přitékala do oblastí se zemědělskou produkcí, ale ne dále. Tím se prodlouží využití Severokrymského kanálu o dalších 300 kilometrů až na současnou hranici s obsazeným poloostrovem. Stavba hráze vyjde na 1,3 miliardy dolarů.

Krymský Tatar Ruslan Zeytulaev v ruském vězení
Krymského Tatara odsoudili Rusové k 12 letům vězení

K blokaci vodních zdrojů přistoupila Ukrajina od doby, kdy Krym obsadilo Rusko. To zatím řešilo zásobování poloostrova nouzový způsobem, momentálně sem vedou vojenské vodovody protažené z pevninského Ruska. Byly také vybudovány nové nádrže a zásobování se na Krymu zatím řeší hlavně z hlubinných vrtů.

Do roku 2020 by měl být prodlouženo vodovodní zásobování z Kerčského poloostrova na Krymský poloostrov 220 kilometrů dlouhým vodovodem. Ten by měl zásobovat přes 400 tisíc obyvatel Krymu.

Zdroj: Youtube