Příměří, na kterém se 5. září v Minsku dohodli proruští separatisté a zástupci kyjevské vlády, je nadále hojně porušováno a obě strany se z toho vzájemně obviňují. Tiskové středisko vládní vojenské operace v Luhanské a Doněcké oblasti tvrdí, že vzbouřenci od středy ve 44 případech ostřelovali pozice armády.

Pod palbou ručních zbraní a minometů byla v Doněcké oblasti mimo jiné armádní stanoviště u města Debalceve a v obcích Kamjanka a Pavlopil. Rebelové prý stříleli i na civilní objekty.

Podobně je tomu v Luhanské oblasti, jak podle listu Ukrajinska pravda dnes informoval tamní gubernátor Hennadij Moskal. Povstalci ostřelovali z ručních zbraní, minometů a děl zejména oblast Stanycja Luhanska severovýchodně od města Luhansk. Ve 43 případech údajně projektily zasáhly civilní cíle, včetně obytných domů, školy a školky.

Posílání posil?

Nadále přicházejí informace o přesunu ruských vojáků a výzbroje z Ruska na Ukrajinu. Pozorovatelská mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) podle dnešní zprávy agentury Ukrinform uvádí, že tento týden překročilo hranici přes přechody Gukovo a Doněck nejméně 665 mužů a žen ve stejnokrojích, což je dosud rekordní počet.

Kyjev a NATO obviňují Rusko, že posílá proruským povstalcům na východě Ukrajiny posily, včetně těžké výzbroje, jako jsou tanky, děla, obrněné transportéry, raketomety a protiletadlové systémy. Od minulého týdne bylo zaznamenáno několik takových vojenských konvojů. Moskva ale důrazně popírá, že by šlo o její zbraně a vojáky.

Stejně odmítavě reagoval ve středu na mimořádném zasedání RB OSN ruský zástupce Alexandr Pankin na počty, o kterých informoval ukrajinský velvyslanec Jurij Serhijev. Ten kromě jiného uvedl, že podél ukrajinských hranic je na ruské straně připraveno 200 tanků, 1600 aut, 640 dělostřeleckých prostředků, 191 letounů a 121 bojových vrtulníků.

Analytické středisko ukrajinské armády podle Ukrinformu nevylučuje, že ruský prezident Vladimir Putin nařídí otevřenou invazi na Ukrajinu do začátku zimy. Nicméně experti uvádějí, že „nejpravděpodob­nější pro ruskou agresi může být druhá polovina zimy, konkrétně únor 2015".