Nyní je obviněn v nové kauze týkající se vyšetřování otravy někdejšího prezidenta Viktora Juščenka.

Ukrajinská prokuratura Lucenkovi klade za vinu, že při vyšetřování Juščenkovy otravy v roce 2004 projevil nedbalost, když dopustil, aby byl v rozporu se zákonem sledován jeden z podezřelých a aby byly odposlouchávány jeho telefonické rozhovory. Spolu s Lucenkem jsou obžalováni ještě další dva bývalí pracovníci ministerstva vnitra, pro něž žaloba žádá stejný trest jako pro exministra.

Juščenko, který byl prezidentem Ukrajiny v letech 2005 až 2010, na podzim roku 2004 podle zjištění rakouských lékařů prodělal těžkou otravu dioxinem. Pachatelé zločinu nebyli dodnes zjištěni, sám Juščenko tvrdí, že jed mu byl podán během večeře s vedením ukrajinské tajné služby SBU. Osobou, kterou Lucenko údajně nechal neoprávněně sledovat a odposlouchávat, byl osobní řidič zástupce šéfa SBU.

Vinu odmítá

Lucenko, který je ve vazbě od loňského prosince, jakékoli provinění odmítá. Případné odsouzení by na dobu jeho věznění nemělo bezprostřední vliv, protože by bylo zahrnuto do čtyřletého trestu, který mu byl už pravomocně vyměřen.

Exministr patří k nejviditelnějším vůdcům ukrajinské opozice a byl jedním z hlavních organizátorů „oranžové revoluce", která v roce 2004 vynesla k moci Juščenka a Tymošenkovou.

Sjednocená ukrajinská opozice v minulých dnech zařadila Lucenka na páté místo společné kandidátky k říjnovým parlamentním volbám, ale ústřední volební komise jeho jméno vyškrtla, protože volební zákon kandidaturu odsouzených zakazuje. Stejný osud potkal i Tymošenkovou, která měla být volební jedničkou. Advokáti opozice rozhodnutí volební komise zažalovali.