Současný ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl, aby byly zabavené prostředky využity na další modernizaci armády, pohraniční služby, policie, Národní gardy a dalších bezpečnostních složek.

„V souladu s rozhodnutím soudu nejvyšší instance byly zabaveny prostředky Janukovyče a jeho skupiny ve výši kolem 1,5 miliardy dolarů a budou převedeny do státního rozpočtu," uvedla Ukrajinská pravda s odvoláním na výbor národní bezpečnosti.

Petro Porošenko.
Ukrajina se podle Porošenka cítí bezpečněji a chce do NATO

Janukovyčovi obhájci již dříve apelovali u ukrajinského soudu, že by měl exprezident u Oščadbanky účet přesahující miliardu dolarů. V souvislosti se zabavenými prostředky v bance se v minulosti hovořilo také o zmrazení Janukovyčových účtů ve švýcarských bankách. V prosinci 2016 byla zveřejněna informace, že ve Švýcarsku zabavili na účtu patřícím Janukovyčovi a jeho synu Alexandrovi přes 69 milionů dolarů. Švýcarské ministerstvo zahraničí zmrazení účtů potvrdilo s tím, že patří lidem z okolí bývalého ukrajinského prezidenta. Britská advokátní kancelář Joseph Hage Aaronson LLP, která zastupuje zájmy Viktora Janukovyče, odmítla, že by zabavené peníze ve švýcarských bankách nějak souvisely s Janukovyčem.

Petro Porošenko.
Ukrajina se podle Porošenka cítí bezpečněji a chce do NATO

Už v lednu 2015 zablokovala Státní služba finančního monitoringu Ukrajiny 1,42 miliardy dolarů na účtech firem, které měly údajně napojení na Viktora Janukovyče a jeho blízké.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube