Server rovněž uvádí, že předseda parlamentní frakce prezidentovy strany Blok Petra Porošenka (BPP) Jurij Lucenko se dnes nechal slyšet, že mimořádné zasedání parlamentu věnované nové vládě by se mohlo konat už tento čtvrtek. Ve středu by tomu podle zdroje Apostrofu na zasedání vlády předcházelo Jaceňukovo oznámení rezignace.

Premiér podle zdroje s demisí vyslovil souhlas během intenzivních víkendových jednání svého týmu s týmem prezidenta Petra Porošenka. Klade si však podmínku, že jeho Lidová fronta si v kabinetu ponechá dva důležité posty - ministerstvo vnitra, které nyní vede Arsen Avakov, a ministerstvo spravedlnosti řízené Pavlem Petrenkem. Kromě toho chce Jaceňuk pro svou stranu také funkci předsedy parlamentu.

Politická krize otřásá ukrajinou už měsíc. Vyvolal ji rozpad čtyřčlenné proevropské vládní koalice, z níž odešly dvě politické strany - Vlast Julije Tymošenkové a Svépomoc. Na pokračování vlády v jejím dosavadním složení nemá zájem ani BPP, který je páteří koalice.

Kabinet je obviňován z nedostatečné akceschopnosti, z blokování potřebných reforem a z váhavého přístupu k boji s korupcí. Lucenko přímo prohlásil, že jediným cílem vlády je "chránit zájmy oligarchů". Tymošenková odchod z koalice zdůvodnila tím, že "všichni uspokojují své zájmy a změnili se v korupční konglomerát, který zemi nedovolí dýchat, rozvíjet se, vytvořit investiční prostředí".