Šlisel zaútočil na Gay Pride 30. července. Jen o několik týdnů dříve byl přitom propuštěn z vězení, kde si odpykal desetiletý trest za podobný útok na pochod homosexuálů v Jeruzalémě v roce 2005. Pobodal tehdy tři lidi. Hned po návratu na svobodu se opět nenávistně vyjadřoval k pochodu, který se v Jeruzalémě koná každý rok.

Soudci ve zdůvodnění dnešního rozsudku poukázali mimo jiné na to, že Šlisel neprojevil nad svými činy žádnou lítost. "Máme před sebou muže, který nevidí bližního. Krutého, nebezpečného a bezcitného muže," uvedli. "Tomuto nebezpečnému muži nemůže být dovoleno, aby chodil v ulicích Jeruzaléma, ani nikde jinde," dodali.

Homosexualita, která je v judaistických náboženských textech označována za "ohavnost", není v Izraeli trestána od roku 1988. Izrael je také v kontextu Blízkého východu ve vztahu k homosexuálům poměrně tolerantní.

Jeruzalém je známý bohatou církevní historií a tradicemi a účast na tamním každoročním pochodu Gay Pride je podstatně menší než v blízkém liberálním Tel Avivu, na který letos dorazilo 200.000 lidí. Účastníci mimo jiné uctili památku dívky, která několik dní po Šliselově útoku podlehla zraněním.