VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Umíme vyrobit čokoládu bez tuku a zachovat chuť, tvrdí chemici

Washington /ANIMACE/ – Chemikům se podařilo přijít na způsob, jak omezit tuky v čokoládě tak, aby neztratila svou charakteristickou jemnou chuť. Americká chemická společnost, která o novince pocházející z Británie informovala, tvrdí, že základem úspěchu je želatina používaná v potravinářství.

9.4.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Adolf Horsinka

Nízkotučná čokoláda se už sice vyrábí, ale chuťově se bohužel nedá s tou běžnou srovnat. Sametové chuti se při normální přípravě dosáhne emulsí – důsledným smícháním ingrediencí, které se jinak samovolně nesměšují, například voda s olejem. Sametové chuti normální čokolády se dociluje emulsí kapek tuku s pevnými ingrediencemi. Nahradit tuk je nesnadné. Jakákoli jiná látka musí být v malých kapkách, které v čokoládě zůstanou dobře rozptýlené při zahřátí a pak i po zchlazení.

Stefan Bon z Warwické univerzity tvrdí, že pro zachování jemné chutě je nezbytné, aby tyto částice byly menší, než je polovina tloušťky lidského vlasu.

První pokusy o náhradu tuku v emulsi publikovala Warwická univerzita loni. Použity byly vysrážený křemičitan a chitosan, schopný vázat na sebe některé látky. Získává se z chitinu, obsaženého v kostrách korýšů. Aby se dosáhlo rozpuštění těchto látek do potraviny, bylo zapotřebí přidat něco kyselého a vědci sáhli po ovocných šťávách. „Byla to kombinace ovoce s čokoládou a lidem to hrozně chutnalo. Pak se někdo zeptal, co by se stalo, kdyby se přidal alkohol. Pracovali jsme na tom usilovně v laboratořích a předpokládali jsme, že budeme schopni vyrobit jakési želé s příchutí vodky," vysvětlil Bon.

Ukázalo se, že tento recept je snadnější a univerzálnější. Odbouraly se navíc obavy z následků konzumace křemičitých látek byť v minimálním množství. Bon dodal, že s využitím těchto nových postupů by se dal v čokoládě omezit také cukr a že metoda vůbec otevírá zcela novou technologii k výrobě sladkostí.

Autor: ČTK

9.4.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Budova Národní galerie. Ilustrační foto.

Národní galerie je zavřená i dnes, otevře v úterý

MAJITELKA pivnice U Hnáty Dana Zikmundová.

Ceny jídel a pití v restauracích v prosinci stouply o tři procenta

AKTUALIZOVÁNO

FOTO, VIDEO: Tatečtí připravili veselý masopust

Tatce – Pěkné, téměř jarní počasí již jen s lehkým větříkem přálo v sobotu tradičnímu masopustu v Tatcích.

AKTUALIZOVÁNO

Krpálek porazil světovou dvojku Nateu, bude se prát o bronz

Judista Lukáš Krpálek hned při premiéře v nejvyšší váhové kategorii ukázal, že bude znovu patřit mezi hlavní favority. Olympijský vítěz porazil na Grand Prix v Düsseldorfu světovou dvojku Daniela Nateu, Rumuna vážícího přes 170 kilogramů, a prohrál až v semifinále s mladým Japoncem Kokorou Kageurou. Od 17:00 se tak bude prát o bronzovou medaili s Kazachem Jeržanem Šynkejevem.

Faltýnek zůstal 1. místopředsedou ANO, hejtmanka ho nesesadila

Předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek zůstal prvním místopředsedou hnutí. V tajných volbách dnes získal 142 z 210 možných hlasů. Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová ho z této pozice nesesadila, získala na sněmu jen 59 hlasů.

V Emauzích byla zahájena výstava o osudů Němců bojujících s nacismem

Praha - V Emauzském klášteře v pražském Podskalí byla v sobotu zahájena výstava mapující osudy sudetských Němců, kteří se z křesťanského přesvědčení postavili nacismu a zaplatili za to životem. Úvodní slovo pronesli kardinál Dominik Duka a ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Expozice nese název Svědkové lidskosti - Odpůrci nacismu z řad sudetoněmeckých křesťanů v letech 1938 - 1945 a je součástí víkendové konference Ackermannovy obce, která se snaží o rozvoj česko-německých vztahů.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies