Kompromisní dohodu vzápětí ukrajinský prezident Petro Porošenko označil za "povzbudivou novinku z Bruselu" a za "výsledek mých neustálých kontaktů s vůdci Evropské unie". Prezident na facebooku ujistil, že nadále bude této otázce věnovat zvláštní pozornost.

Velvyslanci mohli dnes večer dohodu odsouhlasit jen podmínečně. Hlavní města unijních zemí nyní mají na případné námitky ještě do půlnoci čas.

Podle listu Ukrajinska pravda se v Evropském parlamentu o zrušení víz Ukrajincům a Gruzíncům nejspíše bude hlasovat 18. ledna. Nejbližší plenární jednání europarlamentu začíná ve Štrasburku už 12. prosince.

Porošenko se právě nachází v polovině svého funkčního mandátu a čelí rostoucí kritice, že nedostál očekáváním svých krajanů.

Minulý měsíc šéfové Evropské rady a Evropské komise Donald Tusk a Jean-Claude Juncker ujišťovali, že země Evropské unie a europarlament se dohodnou na způsobu úpravy unijních vízových pravidel ještě letos.

Porošenko tehdy v Bruselu zdůrazňoval, že ohledně vízové liberalizace "Ukrajina splnila svůj domácí úkol", ale stále ještě čeká, kdy Evropané dodrží své sliby a závazky. Bezvízové cestování má podle Porošenka velký symbolický význam také jako viditelný projev evropských aspirací země.

Evropská komise už loni v prosinci došla k závěru, že Ukrajina plní všechny podmínky a je tak možné uvolnit vízovou povinnost pro cesty na unijní území do 180 dní; letos v dubnu členským zemím takový krok komise navrhla. Státy EU souhlasily 17. listopadu s podmínkou, že bezvízový styk začne platit poté, co bude mít EU k dispozici nový obecně platný mechanismus umožňující v případě potřeby bezvízové cestování opět zastavit. Taková pravidla už nyní existují, státy jako Německo ale žádaly jejich rozšíření a větší pružnost nejen kvůli Ukrajině či Gruzii, ale také v souvislosti s možným zrušením víz pro turecké občany.