Nově se firma obává možného výbuchu v prvním reaktoru, kde se nahromadil vodík. Do zařízení má být proto podle agentury AFP vehnán dusík, který by měl hrozící reakci vodíku s okolním kyslíkem zabránit.

Mluvčí TEPCO uvedl, že úsilí zastavit únik radioaktivní vody za použití 1500 litrů „tekutého skla“ a dalších látek bylo zřejmě úspěšné.

Únik radioaktivní vody do oceánu byl zjištěn v sobotu, kdy technici odhalili prasklinu v šachtě druhého reaktoru. Již v pondělí se podařilo nekontrolovaný únik vody omezit.

Zároveň s tím pokračuje řízené vypouštění do oceánu 11.500 tun nashromážděné mírně radioaktivní vody, kterou už není kde uskladňovat.

V sobotu vzorky odebrané z mořské vody přímo u jednoho z reaktorů obsahovaly 7,5milionkrát větší koncentraci radioaktivního jódu, než je přípustné. O dva dny později už hodnota klesla na násobek pěti milionů.

Zatímco ještě minulý týden bylo dále na moři v blízkosti elektrárny zaznamenáno 4800násobné překročení povoleného množství radioaktivního jódu, nyní je koncentrace 600násobně nadlimitní. U vody, která zůstává v reaktorech, je radiace nadále na pětimilionovém násobku, uvedla agentura Reuters.

Reaktory stále nejsou pod kontrolou

Experti na jadernou energetiku připouštějí, že poškozené reaktory téměř měsíc po devastujícím zemětřesení a cunami zdaleka nejsou pod kontrolou. Krizové týmy se nadále pokoušejí znovu zprovoznit chladící jednotky reaktorů.

Dokud čerpadla nebudou fungovat, musí přehřívající se reaktory ochlazovat ostřikováním, ačkoli takto použitou a radiací kontaminovanou vodu už není kde skladovat. Proto k místu havárie míří obří tanker, jenž má dorazit 16. dubna. Kromě toho hodlá TEPCO postavit speciální nádrže na dočasné uskladnění radioaktivní vody.

Inženýři mezitím zaznamenali nový problém na prvním reaktoru, kde pravděpodobně stoupá koncentrace vodíku k úrovním, kdy by mohl při reakci s kyslíkem v atmosféře explodovat. Podobné výbuchy v březnu silně poškodily budovy dvou jiných reaktorů. Proces vstřikování dusíku, jenž má neutralizační účinky, má od středy trvat několik dní.

Fukušimskou jadernou elektrárnu poškodila přívalová vlna cunami, která po zemětřesení 11. března zdevastovala severovýchodní pobřeží Japonska. Živel si vyžádal přes 12.000 lidských životů, dalších více než 15.500 lidí je pohřešováno.

Japonsko zaznamenalo prudký úbytek zahraničních turistů v důsledku pohromy. Od 11. do 31. března přistávalo na tokijském letišti Narita denně v průměru 3400 cizinců, což je o 75 procent méně než loni ve stejném období.