V současné době čítají Lužická jezera 26 jezer s celkovou vodní plochou více jak 14 tisíc hektarů, z toho 10 z nich je propojeno splavnými průplavy o celkové rozloze kolem sedmi tisíc hektarů. Některé z jezer byly zaplaveny již před desetiletími, a proto dnes okouzlují svými plážemi a přístavy.

Jejich okolí je vhodné i pro jednodenní výlety, přičemž nabídka aktivit v této oblasti je natolik široká, že si zde vybere opravdu každý. Rozprostírají se zde stovky kilometrů cyklotras, které osloví zejména milovníky cyklistiky a inline bruslí. Ty vedou okolo jezer s nádhernými písčitými plážemi či borovými lesy a nabízejí různé kombinace tras. Většina z nich je také okružních, proto se lidé nemusí vracet stejnou cestou.

Halda v Hrabůvce, červen 2017
Ostravské moře? Jezero na haldě láká ke koupání

U jezera Bärwalder See se také nachází bruslařský okruh určený právě pro ty zájemce z řad bruslařů, kteří by si chtěli vyzkoušet rychlou jízdu na trase, která je postavena přesně podle standardů pro mezinárodní závody.

Zároveň zde budou spokojeni také milovníci kultury. Velkou atrakcí je zde totiž do krajiny vymodelované gigantické lidské ucho – Ucho Evropy, dlouhé 35 metrů a široké 250 metrů, kde se nachází amfiteátr s 270 místy, letní centrum společenského života. Hrají se tu převážně oddechové divadelní hry, ale funguje také jako letní kino.

Krásné dívky budou na Oktoberfestu i letos. Pivo bude ale zase o něco dražsí.
Plánujete návštěvu Oktoberfestu? Tuplák za 410 korun, litr vody za 230

Pro zájemce jiných sportů zde jsou také mimo jiné půjčovny čtyřkolek, které nabízejí výlety se zkušenými průvodci mezi městy Seftenberg, Hoyerswerda a Spremberg. Nalezneme zde také velké množství kempů, půjčoven lodí, jachet, šlapadel a dalšího sportovního vybavení.

Zejména jezero Seftenberger See je známé svým okouzlujícím přístavem, kde se člověk může cítit doslova jako u moře. Toto místo je totiž již mnoho let významným turistickým centrem a rájem jachtařů. Zdejší centrum vodních sportů nabízí kompletní servis od pronájmu lodí po výukové kurzy.

Na jezerech Geierswalder See a Gräbendorfer See také vznikl unikátní resort plovoucích domů, které lákají turisty k příjemnému ubytování přímo na vodní hladině. Luxusní plovoucí domy mají dvě podlaží a jsou určeny pro šest osob.

Bryn Celli Ddu, starověké rituální místo ve Walesu zřejmě sloužilo podobným účelům jako slavné Stonehenge
Pět tisíc let stará mohyla podobná Stonehenge odkryla své pohřebiště