Podobné mise nejsou nikdy bez rizika, reagoval mluvčí podle televize ARD na výtky poslance vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Petera Gauweilera. Ten prohlásil, že vyslání vojenských pozorovatelů nemuselo být právně opodstatněné.

Z řad sociálně demokratických poslanců a opoziční Levice se podle německé televize ozývá kritika, že vojáci zemí NATO neměli být vysláni do oblasti kontrolované proruskými povstalci.

Berlín na východ Ukrajiny poslal čtyři své pozorovatele a k cestě přizval důstojníky ze Švédska, Dánska, Polska a České republiky. Povstalci nejprve ze zdravotnímch důvodů propustili švédského emisara OBSE; zbývající členové mise včetně českého podplukovníka Josefa Přerovského se po více než týdenním věznění ve Slavjansku ocitli na svobodě tento víkend.

Přesné okolnosti únosu a skutečná identita únosců zůstávají podle Flosdorffa nejasné. Šlo ale podle něj o "vysoce profesionální síly", které rukojmí až po únosu předali slavjanským proruským radikálům.

Cílem mise, která probíhala pod záštitou Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, bylo podle německého mluvčího zjišťovat fakta právě v oblastech bojových operací. "Taková akce se bez rizika neobejde," poznamenal mluvčí.