Nepokojům předcházel požár stanu, ve kterém uhořela starší žena s vnoučetem. Několik dalších osob bylo zraněno. Vznícení způsobil výbuch nádoby na plyn během vaření.

Podle řeckého tisku obě oběti patří k iráckým Kurdům. Do Atén ale musela být letecky přepravena čtyřiadvacetiletá žena s dvouletým dítětem ze sousedního stanu, protože utrpěly těžké popáleniny. Podle řeckého tisku je jejich stav kritický. Všichni čtyři byli příbuzní, do Řecka se dostali před čtyřmi měsíci a čekali tam na vyřízení azylových žádostí.

Tsipras prohlásil, že je "stejně jako celý řecký národ touto tragickou událostí šokován". Mezinárodní výbor Červeného kříže (MVČK) považuje "tento hrozný incident za důkaz neschopnosti evropských politiků řešit uprchlickou krizi". Panos Navrozidis z MVČK sdělil, že jeho organizace už upozorňovala na problémy v přeplněných táborech i na podmínky v táboře Moria. "Je zničující vidět, že se něco takového odehrává v Evropské unii," uvedl.

Tsipras vydal prohlášení, v němž říká, že "řecká vláda usiluje o humanitární řešení uprchlické otázky a že bude usilovat o zlepšení kvality života v táborech".

Zničené stany

Nemocnice na ostrově přijala deset dalších obyvatel tábora, kteří utrpěli popáleniny a nadýchali se kouře. Svědci vypověděli, že oheň vypukl ve čtvrtek pozdě večer, když starší žena zažehla vařič. Oheň se přeplněným táborem, v němž je na 4500 lidí, rychle šířil. Zničeno bylo dvacet velkých a asi 100 malých stanů.

Několik obyvatel tábora se střetlo s policisty a dožadovalo se evakuace. Mnozí z uprchlíků čekají v táboře na vyřízení azylové žádosti nebo na deportaci do Turecka. Policisté zatkli 15 Afghánců, kteří zapalovali další ohně a vzdorovali pořádkovým jednotkám. Oheň se podařilo do tří hodin do rána uhasit, ale několik set uprchlíků muselo noc strávit venku, protože přišli o přístřeší a někteří i o osobní věci.

Časté protesty

Moria je častým dějištěm incidentů. Na konci října zapálili migranti kontejnery azylového úřadu Evropské unie EASO a protestovali tím proti přeplněnosti zařízení a podle nich pomalému tempu vyřizování svých žádostí o azyl. Také v září zachvátil tábor mohutný požár, který vypukl po nových ostrých střetech mezi různými národnostmi uprchlíků, z nichž tisíce se rozprchly po ostrově.

Podle březnové dohody mezi EU a Tureckem má Řecko právo vracet uprchlíky, kteří přišli z Turecka, pokud nesplní podmínky pro udělení azylu. EU se za to zavázala Turecku pomoci v mnoha ohledech. Tato dohoda je ale ohrožena čtvrtečním krokem Evropského parlamentu, který v nezávazném usnesení navrhl zmrazit přístupové rozhovory mezi EU a Tureckem. Turecko dnes pohrozilo, že uprchlíkům otevře hranici.